Kulturens vandaler

Posted on 16 februari, 2009

0


Pirat bay har dragits inför rätta. Inte en dag för sent. Idag den 16 februari 2009 tycks upplösningen av moral och regelverk stå på spel. Deras aktivitet går ut på att rättfärdiga stöld. Och deras försvarare vill ha rätt att stjäla.

Samma dag diskuteras i TV den så kallade ”Graffiti”-konstnären som sprejade ner en tunnelbanevagn och sedan kastade sig ut genom fönstret. Det man försöker upphöja till konst är vandalisering, obehärskat klotter, miljöförstöring och grovt psykiskt angrepp på oskyldiga.

Galleristen Anders Brändström menar att det är god konst men skulle inte försvara en aktivitet som skadar människor eller barn?! T-baneresenärer blev naturligtvis skadade. Allvarligt skrämda, chockade och i något fall rent av traumatiserad.

Hur vet du Anders Brändström att det inte fanns barn på perrongen då en man kastade sig ut genom fönstret? Det är sådana här händelser som får människor att stanna hemma och inte våga ge sig ut. Särskilt inte åka tunnelbana. Konstkritiker Ingela Lind flummar iväg om att ”det kanske inte har hänt, vi vet inte”. Då sitter ändå en SL representant där i TV-studion och kräver 100.000 i ersättning för ett vandaliserat tåg. Skulle han kräva skadestånd för något som inte har hänt?

Ingela Lind sluter sig till idioterna som säger samma sak om ”Förintelsen”. Hennes verklighetsförankring är på en nivå som visar att hon lever i en skyddad verkstad. Har man åkt T-banan och sett vad som händer då någon utsätter andra för våld eller varit med i en vagn där sprayare vandaliserat den så vet man att oftast är det ingen som ”lägger sig i”.

Jag har kommit in i en fullsatt vagn där en man ligger på golvet döende av hjärtinfarkt. Ingen i vagnen reste sig eller gjorde en antydan för att hjälpa människan. Jo jag försökte men det var för sent. Jag har också kommit in i en vagn där två män trakasserade en färgad. Ingen i vagnen gjorde något för att hjälpa den färgade. Jag bad den trakasserade att sätta sig bredvid mig och åkte på en smäll från våldsmännen. Men hur många är beredda att utsätta sig för en ”onödig” risk. Civilt kurage är nog ganska ovanligt.

Dessa kulturens svaga företrädare redovisar en annan brist på moral och omdöme och sänker kulturen i vanliga människors ögon. Konstfack har förlorat sig i vandalismens och brottets skola. Jag hoppas att Pirate bay representanterna får dryga böter, absolut mångmiljonbelopp och att den T-bane vandaliserande konstnären hamnar på rättspsyk för det är där han hör hemma.

Posted in: Uncategorized