Snövit oskuld

Posted on 7 april, 2009

0


Kvinnor i politiken och på hög ställning avkrävs snövit oskuld.

Wanja Lundby-Wedin sitter kvar. Och varför ska hon inte det? Förtroendet naggat i kanten. Absolut men hon har samtidigt visat att hon vill ta ansvar. ”Skurkarna” i dramat är ju de som i sin girighet roffat åt sig för sin egen vinning.

Christer Elmehagen vill nu återlämna en del för att rädda ansiktet men det är ju fortfarande han och Göran Tunhage som fört AMF bakom ljuset. Inte Wanja. Att hon tillgodosåg sin kollega och förre avtalssekreteraren Erland Olausons krav på en orimlig löneökning med 32.000 ett halvår innan han skulle avgå, är nästan värre. Det luktar vänskapskorruption.

Snacket om att det var enda sättet att få ha honom kvar är en blek ursäkt. Och bakåt i tiden finns ytterligare exempel. Men jag tror att hon liksom andra tappar kontakten med verkligheten och litar på dem som hon jobbar med, att de vet vad de gör. Att de har samma ärliga uppsåt som hon själv har. Detta att man gjort styrelserummen till legaliserade piratföreningar är inte nytt. Så har ju storföretagen manipulerat fram astronomiska bonusar och ersättningar till sina chefer.

Det som nu sker på så mycket lägre nivå får massmedia och vanligt folk att rasa. Helt enkelt därför att vi förväntar oss en högre moral av fackliga och socialdemokratiska ledare. Men tillbaka till Wanja. Här finns likheter med det som hände Mona Sahlin. Att inte riktigt räcka till och ha full kontroll. Javisst Mona köpte en chokladbit på fel kort.

I fundamentalismens värld handlar det inte om storleken på en ”stöld”. Sedan klarade Mona uppenbarligen inte av vardagliga trivialiteter som rör ekonomi och ordning på papper. Här finns exempel på män som får all hjälp i världen med sånt. Kvinnor i ledande ställning är ofta kvar i rollen att de ska sköta allt. Hemmet, familjen, mannen, jobbet.

Men varför drabbas kvinnor i ledande ställning av så mycket värre gatlopp än män. Återigen vi förväntar oss att de ska vara helgon och snövita. Och någonstans tycker jag att Wanja är snövit här. Hon har inte snott åt sig för egen skull. Jag börjar också förstå att detta orimliga helgonkrav gör att särskilt kvinnor kan ha så svårt att fullt ut tillstå ett misstag. Det drabbar ju inte bara personen utan också madonnabilden. Och vi vet ju vad som händer då man rasar från den piedstalen. Då återstår för drevet dess motsats. Men även Wanja måste få vara människa. Och människor måste få göra fel och kunna komma tillbaka. Jag tror att Wanja som är en klok människa, nu är mer pålitlig och kompetent än någonsin tidigare.

Posted in: Uncategorized