Tvångsäktenskap

Posted on 28 december, 2009

0


Lagrådet och domaren Monica Nebelius som på regeringens uppdrag bistod hovrättsrådet Agneta Lindelöf att utreda frågan om tvångsäktenskap i Sverige, undrar idag hur det kommer sig att inget har hänt.

70 000 unga svenskar känner sig direkt hotade av att tvingas in i ett giftermål de inte alls vill ha. En ansenlig majoritet av muslimer skäms över de gammeldags patriarkala familjer som fortfarande lever efter denna medeltida tradition. Men sekulariserade muslimer får inget stöd från blundande svenska mediaföreträdare, politiker och beslutsfattare.

Tyvärr spär de obeslutsamma skygglapparna på rasismen och gör situationen än värre genom sin tystnad och oföretagsamhet. Nebelius undrar med rätta när det ska hända något?

  • Beatrice Ask, när kommer lagstiftningen?
  • Migrationsminister Tobias Billström är det du som ska sätta bollen i rullning?
  • Nyamko Sabuni Integrations- och jämställdhetsminister som borde hantera frågan tycks ju ha tystnats och helt försvunnit.
  • Så då hamnar ju frågan hos Reinfeldt.

Vadan denna handlingsförlamning? Får Nebelius och alla vi andra som undrar, ett svar 2010? Frågan tycks svår att hantera och det har funnits många andra mer prioriterade områden men oförmågan att gör något driver på odemokratiska krafter. Både för demokratin och för de unga drabbade är det viktigt att i ord och i handling ge stöd till de som vill en förändring.