Niqab och ansiktstäckande slöja hör inte hemma i en demokrati

Posted on 6 oktober, 2010

1


Ansiktstäckande masker, sjalar, snusnäsdukar eller slöjor är i väst avsedda att ställa sig utanför det sociala och därmed dölja sig för samhället. I vilda västern var det för att råna banker och denna maskeringsmetod används än idag i kriminellt syfte.

Att bära niqab eller burka i ett samhälle där den sociala kulturen för länge sedan lämnat till och med huvudduken är olämpligt på många sätt. Plagget är enligt omfattande enkäter mycket kontroversiellt och hör inte hemma i en civilisation menar en överväldigande majoritet av Europas befolkning.

Men låt oss se skälen som anges. Några menar att det försvaras av islams och Muhammeds påbud. Så är inte fallet. Imamer har klart uttalat att Niqab har inte med religionen islam att göra.

I Syrien har förbud införts. Den anses till och med vara en provokation mot troende muslimer som menar att den som bär ansiktsdöljande slöja är en skam för muslimerna.

Ett skäl kan vara att slippa arbeta eftersom det blir svårt att komma in på en arbetsmarknad och se ut som en ninjabrottsling. Ett par ögon som stirrar fram bakom svart tyg är direkt skrämmande för många och särskilt olämpligt i samband med barn och minderåriga.

Flera som bär niqab har också en dold agenda. Man slipper jobba och kan kräva bidrag för sin försörjning. Men här går niqabanvändaren direkt mot islams påbud som säger att man ska försörja sig för egen hand. Flera länder tar nu avstånd från dessa plagg både i lagstiftning och i andra slags förbud. I Danmark får niqabanvändaren inte längre socialbidrag eftersom man anses ställa sig utanför arbetsmarknaden. I Frankrike och Belgien blir man dömd till böter och kan få fängelse om man visar sig på öppen plats i niqab.

I debatten diskuteras ibland problemet utifrån att det är så få som brukar dylika plagg. Youtube videon från England vittnar om motsatsen. Här ser vi också hur en niqabklädd kvinna och manliga muslimer attackerar en kvinna som går klädd som man normalt går klädd i England och i övriga väst.

Den som vill bära niqabplagget kan lätt och snabbt åka till ett sådant land och bosätta sig där denna typ av självpåtaget fängelse är okej. Det hör inte hemma här.

Tyvärr ger detta, utifrån mängden användare marginella problem, vatten på SD kvarnen.

Börje Peratt

Taggat: ,
Posted in: Sharia