Centern ebbar ut och KD hänger på en skör tråd.

Posted on 11 december, 2012

1


I augusti förvarnade jag här om Centerns och Kristdemokraternas kommande uttåg ur riksdagen. Centern nu all time low 2,9 och KD på 2,8. (Demoskop)

Med landsbygdsminister Eskil Erlandsson senaste avfärdande av mjölkböndernas utsatta situation (10 dec) kan man räkna med att Centern kommer att dala ytterligare. Erlandsson har visserligen tidigare uttalat sitt stöd för bönderna men det enda som gäller nu är praktisk handling och här räcker inte Erlandsson till. Sannolikt därför att C är för små och internt försvagade och man får ingen respekt och därmed heller inget stöd av de övriga i Alliansen. Med tre krympande borgerliga partier som måste kämpa för att överleva blir man inte heller särskilt stöttande gentemot varandra.
I denna svaghetsuppvisning vinner SD och växer som förutsågs i bloggen från augusti. SD har gått från 6.0 till 8,3.

Förutom att medmänsklighet och grundläggande humanism tar stryk utarmas också våra livsviktiga huvudnäringar.

Våra politiker också i EU ser på då den ena bonden efter den andre lägger ned sin verksamhet. Med den annalkande miljökatastrofen i Östersjön som EU saknar förståelse för, ser vi hur den kinesiska mellanskarven breder ut sig och utarmar fiskebeståndet. Sakta men säkert medverkar EU och ett oförstående landsbygdsdepartement till att slå sönder våra huvudnäringar. Man kan undra över syftet och strategin.

Med ett undflyende C, ett MP som inte tar praktisk och konkret ställning och en i övrig uppenbarligen ovilja att kämpa för våra fiskare och bönder rusar vi mot en situation där vi alltmer blir i händerna på EU och omvärlden. Är det vad vi vill?

Samtidigt växer främlingskapet och är nu Sveriges tredje största parti. När smulorna blir mindre på bordet förbereder sig folk på det mest primitiva sätt.

Jag tror det är för sent att vända C-skutan. Det måste till ett helt nytt ledarskap. C har förvandlats från grundläggande värderingar som rör förutsättningar för samhällets överlevnad till en vulgär ”ta för sig” – liberalism. När det gäller samhällets bärande frågor kring vård och medmänsklighet tror jag faktiskt nu mer på KD. Där finns kompetens och en realism. Men även Folkpartiet kan komma att ligga risigt till. Annalkande val riskerar därför två av dessa tre mindre allianspartier att åka ut ur riksdan. Folkpartiet har stöd av Moderater och jag tror mer på att KD håller sig kvar än C i dess nuvarande konstellation. C har som det är nu förlorat landsbygden och därmed sin väljarbas.

Börje Peratt

Posted in: Demokrati, Miljö