Nätmobbningens fula tryne

Posted on 28 december, 2012

5


Upploppen i Göteborg under december 2012 utlöstes av att någon/några publicerat kränkande uppgifter om andra unga på nätet. En ung tjej anklagades för denna förtalskampanj. Hon identifierades och utsattes för en häxjakt där hundratals unga arga samlades för att storma den skolan hon går i.

Möjligen kan hon själv varit utsatt för ett bedrägeri där någon eller några andra låtit henne få skulden.

I en artikel i Aftonbladet ”Om upplopp i Göteborg och Facebook som oansvarig utgivare” reflekterar Jan Helin över Facebooks roll och ansvar.

Facebook erbjuder möjligheter både till officiell, sluten och personlig dialog via meddelande. Om en FB sida anses kränkande kan den släckas ned. Missbruk beivras genom att man stängs av. I det aktuella fallet hann på bara några minuter förtalet nå ut och den officiella kränkningen blev snabbt ett faktum.

Men detta är inte enbart ett ungdomsproblem. Vuxna människor på höga positioner kan också utnyttja Facebook och få möjlighet att utöva sitt eget behov av att dominera och kränka andra.

Ett sådant exempel är Stockholmsaktiviteter där sidans ägare kan attackera vem som helst som hon inte anser sköter sig och det kan även drabba tredje person som inte har ett dugg att göra med dem hon väljer att hänga ut. Hennes lojala undersåtar gaddar ihop sig och vi får den klassiska häxjaktens mobbningseffekt.

Omdömeslöshet och illvilja är inte åldersrelaterat.

Posted in: Facebook