Råttfångaren i halmen

Posted on 2 februari, 2013

1


Centerpartiet har sökt sig från landsbygden för att locka storstadsbor att rösta på C. Den strategin har misslyckats. Försöket att svärma för Stureplans innefolk gick inte heller bra.

Trots att partiledaren gör allt för att nu vända kappan är förtroendet kört i botten. Med ett vilset C som lämnat ursprunget behövs ett alternativ som behåller grundvärden och värnar ett ”nära samhälle”.

Med en förmåga att dupera som ledde fram till partiledarroll kan Lööf möjligen tona ned sina gamla förslag och försöka gjuta olja på vågorna. Men det spelar liksom ingen roll. Grundvärderingarna i den iskalla egocentreringen finns kvar liksom retoriken, ”många ord och inget sammanhängande innehåll”.

Ekots inrikespolitiska kommentator om Lööfs tal 2 februari till en 500 hövdad centerpublik som varit med och rösta fram Lööf och som nu inte tycks kunna ta sig ur situationen.

Hon hade visserligen formulerat en slogan om ett ”parti vars liberalism är social, decentralistisk och grön” , alltså en fras som rymmer samtliga nu existerande åsiktsriktningar inom Centerpartiet.

Men eftersom partiet står mitt uppe i en ideologisk debatt som splittrar partiet kommer det att krävas större klarhet om vart partiet är på väg.

Tomas Ramberg på Ekot formulerar sig snällt och försiktigt.

Men det går inte att komma ifrån att man kan inte kasta ut alla pusselbitarna i vårfloden och hoppas på att de samlar ihop sig i rätt ordning då de kommer till sjön. Ledarskapet håller inte, logiken håller inte och framtidsplanerna är en enda förvirrad kompott av populism och radikala idéer utan sammanhang.

Det är trots allt märkligt att denna unga människa lyckats dupera så många och gör det igen den 2 februari. Resten av Sverige tittar på och undrar om det är råttfångaren som återuppstått och nu med förtrollande toner leder alla dessa centerpartister till ett politiskt självmord.

Taggat:
Posted in: Politik