Björklund har krypit till korset

Posted on 11 augusti, 2013

2


Björklund: Förstatliga skolan nästa mandatperiod
Publicerat: kl 15:05 , Ekot

Folkpartiet vill förstatliga skolan nästa mandatperiod. Partiet vill också att antalet så kallade förstelärare, lärare som till exempel ska handleda yngre kollegor, blir fyra gånger så många.

Det var budskapet i Jan Björklunds sommartal i Göteborg idag, som till stor del kom att handla om skolan.

Att Björklund gör detta lappkast är extraordinärt. När gymnasierna faller som höstlöv och drar med sig studenterna i konkurserna så kan till och med en liberal ändra sig. Har han insett fiaskot eller dukat under för trycket att FP åker ur riksdagen om han inte ändrar sig?

Jag tror att Björklund har läst Demokraterna (nytt parti) men dragit det ytterligare ett steg åt vänster. Det brukar bli så när pendeln svänger.

Hur som helst är det en glädjande nyhet även om det krävs moderering. Frågan är dock hur trovärdigt förslaget är. Björklund lär inte få Centern eller Moderaterna med sig, knappast heller Miljöpartiet. Socialdemokraterna hamnar nu i en märklig sits. FP kommer knappast att närma sig V eller SD?

Sannolikt kommer flera att diskutera trendändringen och kanske svänga men inte alla. Då lever friskolorna kvar. Men Björklund kan luta sig tillbaka och säga – jag gjorde vad jag kunde. Det kanske är det som är strategin för att själv få överleva.

Börje Peratt
Demokraterna, för ett medmänskligare samhälle.

Posted in: Skola