Hovrätten: Fritt fram för våldtäkt

Posted on 29 september, 2013

6


På kort tid har vi nu kunnat läsa om två märkliga domar där hovrätter går mot tingsrättens dom. Man tycker att en hovrätt ska kunna klara skillnaden mellan sunt förnuft, rimliga beviskrav och ställt bortom allt tvivel.

Men med domarna i våldtäktsmålet då en 15-årig tjej stängts in i ett rum av en grupp slynglar och då piratbaygrundaren Gottfrid Svartholm Warg lyckas slingra sig ur ett annat slags våldförande på personer (intrång och bedrägeri) genom att påstå att hans dator fjärrstyrts, går nog utanpå det mesta. DN, SR

Fallet med den 15-åriga tjejens utsatthet och alla fakta vittnar om att det var grov våldtäkt men domaren i målet vid Svea Hovrätt, Sven Jönson hävdar att:

De samlag som ägt rum kan mycket väl ha skett mot hennes uttryckliga vilja men om det inte varit utnyttjande av ett hjälplöst tillstånd är det inte våldtäkt.

Varifrån har de fått att våldtäkt endast äger rum om det är ett hjälplöst tillstånd. Och vad är i så fall ett hjälplöst tillstånd om en liten flicka domineras av sex unga män som inte släpper ut henne.

Hovrättsrådet Gösta Ihrfelt motiverar den friande domen för Expressen.se.

– Vi gjorde en bedömning utifrån gällande praxis att hon inte befann sig i ett hjälplöst tillstånd, säger han.

Med sådana hovrättsråd och domare i svensk rättvisa kan aldrig rättvisa skipas.

Nu funderar kammaråklagarna Carolina From och Jenny Clemedtson på om de ska be Riksåklagaren ta fallet till Högsta domstolen. Den 15-åriga flickans advokat Magnus Eriksson menar att domstolens tolkning lämnat moralen bakom sig.

Ja detta måste tas till högsta domstol! Om inte rättvisa skipas där återstår vilda västern.
Hade jag varit far till denne flicka skulle mina fantasier om rättvisa idag delas av ett stort antal famijefäder om att göra processen kort med slynglarna. Se gärna filmen ”Juryn” med Samuel L. Jackson. Samtidigt skulle domare och hovrättsråd spärras in med 6 grova sexbrottslingar. Då hade de kanske förstått vad hjälplöshet innebär.

Där Indien nu har utdömt dödsstraff för en våldtäkt friar svensk Hovrätt för en motsvarande situation, ja denna tjej har överlevt fysiskt men föreställ dig hennes psykiska läge idag med sex utsläppta våldtäktsmän som firar segern. Det är något mycket allvarligt sjukt i svensk rättvisa.

Budskapet man sänder är att våldtäkt på tjejer är helt okej. Hur ställer sig Hovrättspresidenten Fredrik Wersäll till det? (kontaktinfo här)

”I undantagsfall kan Högsta domstolen bevilja prövningstillstånd om det finns särskilda skäl för prövning t.ex. att det finns grund för resning eller att domvilla förekommit eller att målets utgång i hovrätten uppenbarligen beror på grovt förbiseende eller grovt misstag.”

Ja det senare är tillämpligt här.

Börje Peratt

Blogg med domen: Alla sex invandrarungdomarna frias i Hovrätten för gruppvåldtäkten – trots att HR tror på flickans berättelse – LÄS DOMEN

SR: Alla pojkar frias för gruppvåldtäkt i Tensta

SR: Flera pojkar som dömdes för våldtäkt frias helt idag

SvD: Våldtäktsfriande: ”Juridiskt akrobatnummer”

AB: Domaren: Hon kan mycket väl ha sagt nej

AB: 15-åriga flickan om hovrättens dom

Expressen: Hovrätten: Inte i hjälplöst tillstånd

Expressen Alhem: Med den nya lagen hade de fällts