Taförsigsamhetens näsbränna

Posted on 11 november, 2013

0


Mars 2013 presenterade jag ett nytt svenskt parti Demokraterna med rötter i systerpartier över hela världen. Grunden är således mänskliga fri- och rättigheter, rättssamhället och skyddet av varje människas möjligheter till jobb, vård och skola.

Valet mellan SD och V?

Alliansen har legat bakom den nedrustningen av skola, vård och omsorg som lett till konkurser och att elever stått utan skola och omsorgsbehövande i en ständig otrygg personalomsättning.
Samtliga riksdagspartier utom SD och i någon mån V, har givit stöd till riskkapitalets lekstuga med elever, patienter och de i samhället som behöver omsorg. Således har även S och MP ställt sig på Alliansens taförsigsamhet.

När 70 % av väljarna vill ha dessa verksamheter inom samhällets ram ska då dessa väljare hänvisas till SD alternativt V som smyger i vassen med dessa frågor.

Demokraterna

För min del är dessa två partier (SD och V) inte aktuella och då alla de andra partierna ställt sig långt ut till höger i frågan beslöt jag mig för att skriva ett nytt partiprogram Demokraterna som klart tar ställning för ett stabilare och rättvisare Sverige. Ett mittenparti som vill värna humanism och medmänsklighet.

Taförsigsamheten?

Jag har innan detta partiprogram i flera artiklar angripit ett förhållningssätt som Annie Lööf formulerat som ”taförsigsamhet”.

När nu väljarundersökningar visar att folket inte vill ha riskkapitalets lekstuga i skola och vård, det ska skötas av samhället, ja då måste denna ”extremliberalismens” möjlighet att berika sig på skattemedel upphöra. Allt fler politiker har insett att den som inte tar ställning här riskerar valförlust och för de små partierna att åka ut ur riksdagen.

Det kortsiktiga riskkapitalet

Anders Borg försökte föreslå ett långsiktigt riskkapitalägande vilket är en motsägelsefullhet, då riskkapital alltid är ute efter snabba vinster. ”Riskkapital i skolsektorn måste vara långsiktigt” (DN ekonomi 2013-10-25)
SVT påstod att ”Anders Borg dömer ut riskkapitalister i skolan”. Jag är inte säker på att han formulerade sig så. Snarare var det just kortsiktigheten som Borg undrade över.

– Anders Borg har tidigare varit tämligen obekymrad om riskkapitalister som ägare till friskolor. Så sent som i september i år försvarade han i riksdagen tämligen oreserverat att olika aktörer skulle få driva skola. I en interpellationsdebatt svarade han på upprörda frågor i riksdagen, om hur skattemedel via skolpengen gått till vinster och riskkapitalbolag, just apropå John Bauerkonkursen.

– Är det okej? Är det bra användning av skattemedel ?

– frågade socialdemokraten Peter Persson som varit kommunalråd i John Bauergrundaren Rune Tedfors hemkommun Jönköping.

– Det är väl självklart att man skall ha avkastning på insatt kapital,

svarade Anders Borg.

Eftertankens kranka blekhet

Det verkar dock nu som att alliansen håller på att backa hela vägen åtminstone det ansikte man visar utåt.
John Bauer friskolan gick i konkurs med overkliga 200 000 000 kronor i årlig ränteskuld.

Academedia, som ägs av det Wallenbergstyrda riskkapitalbolaget EQT, betalade 223 miljoner i räntor förra året, visar en granskning som SVT gjort.

Thomas Östros, vd för Bankföreningen och före detta socialdemokratisk utbildningsminister, försvarar att delar av skolpengen går till bankerna.

– Politiker har bestämt att vi ska ha företag inom skolan. Och då får vi också företagsbeteende, säger han till SVT.

Detta försvarstal går tillbaka till socialdemokratiernas otydlighet i frågan och att man tidigare bäddat för alliansen.

Blå dunster

Nej problemet är inte över för att ministrar försöker slå blå dunster i våra ögon.

Demokraterna – för ett medmänskligare samhälle

Jag har startat Demokraterna för att visa att vi är långt från nöjda. Idéerna som lanserats har det ena efter det andra visat på en verklighetsuppfattning som ligger närmare vad väljarna önskar sig. Om Demokraterna får några röster i kommande val vet jag inte men vi kan åtminstone som idéparti gå före och anvisa vilka problemområden som måste prioriteras.

Börje Peratt

Namninsamling för Demokraterna – ett nytt och efterlängtat parti i Sverige