Rättvisa skipad ?

Posted on 13 december, 2013

0


Oppositionen röstade mot alliansens delbudgetförslag där man skulle ta från de fattiga för att ge till de rika. Ja det kan tyckas vara en smärre detalj i sammanhanget men att låna ett antal miljarder på den internationella lånemarknaden för att finansiera att höginkomsttagare skulle få några hundra i lägre skatt var i majoritetens ögon så befängt att man röstade ned det.

Moderater, Folkpartister, Kristdemokrater och Centern gick direkt från skambänken till skampålen utan att passera gå. Moderaternas talesman orerade om trendbrott och att ”så gör man inte”. Nåväl här har vi en minoritetsregering som ska försöka tvinga genom ett beslut utan att det är förankrat. Sådana försök brukar gå illa.

Alliansen klagar nu högt och brett

”Tänk att en så relativt teknisk fråga som höjd brytpunkt för statlig skatt skulle leda till sådan kalabalik. De tre miljarder skattekronor som stod på spel kan visserligen låta mycket, men det handlar ändå bara om några promille av statsbudgeten. Inte något som välter Sveriges ekonomi över ända – i någondera riktning.” (NTs ledare 12 dec 2013)

Med en sådan ansvarslös syn på statsfinanserna avslöjas en avgrund av ignorans och likgiltighet.

Liten tuva stjälper stort lass

OK låt oss nu gå på linjen att tre miljarder är en liten tuva i det stora hela. Då kan Allianspartierna samfällt ha snubblat och kört i diket. De har nu nio månader på sig att resa sig igen. Är det någon som tror på det?

I vilket annat sammanhang som helst skulle samtliga partiledare idag hänga löst ja utom Reinfeldt, han har ju lyckats med förmögenhetsförskjutning till de redan rika från de redan sämre lottade. I vilket företag som helst har Reinfeldt nu haft alla chanser att sitta i en styrelse och berika andra styrelsemedlemmar och sig själv. Hans framtid är ljus i detta avseende, det finns många tacksamma nymiljonärer. Kapitalismens makthavare applåderar.

Landsförräderi

Men för de övriga partiledarna lär det inte gå lika bra. De har ju faktiskt misslyckats på ett sätt som gränsar till landsförräderi.

I vilket lag som helst hade Björklund med sitt fiasko i skolfrågor för länge sedan sparkats till en möjlig framtid som trunkbärare i gärdsgårdsserien.

I vilken förening som helst hade Hägglunds kristdemokrater med alla klavertramp blivit utbytta där man gått mot folkhälsa och sina djupaste principer. Ja de inre konflikterna har ju decimerat partiledaren så han är knappast längre ansvarig för den utvandring ur riksdagen som sker vid valet i september 2014.

När det gäller Centern och dess ordförande finns inga ord. Snömosets mästare. Hon som lyckats dupera en hel rörelse med nonsens och rappakalja, ja snälla nån. Hur kunde det bli så fel?

Börje Peratt

Demokraterna