Vilket land lämnar EU först

Posted on 16 januari, 2014

1


EU både expanderar och förtvinar inifrån. Eurozonens ohållbara ekonomi riskerar att upplösa valutasamarbetet. Men det finns också i anslutning till det en osäkerhet på lagar och regler som alltfler nu vänder sig mot.

England har länge haft en stark opposition mot EU och man har liksom Sverige kvar sin ursprungsvaluta.

Vid en konferens i London 15 januari 2014 varnade Englands finansminister George Osborne för att Storbritannien kan tvingas lämna EU, om inte EU ändrar sina grundläggande fördrag.

Det vore en tragedi, om Storbritannien skulle lämna EU,

sade Sveriges finansmarknadsminister Peter Norman, talare på samma konferens som Osborne. (SR NYHETER ”Norman: Tragedi om Storbritannien lämnar EU”)

Storbritannien ska förhandla om villkoren för sitt EU-medlemskap ordentligt, och sedan blir det folkomröstning, lovar premiärminister David Cameron.
(SvD ”Cameron: Britter får rösta om EU”)

Englands tydliga språk betraktas som ett sorgligt och negativt utspel av svenska politiker och alla med undantag av V och SD skakar av oro. Citaten från ledande politiker i Alliansen och Oppositionen präglas av kritik och bävan.
Även andra länders talesmän är kritiska

Vi kan inte ha ett Europa à la carte, Föreställ dig EU som en fotbollsklubb: om man har gått med och är medlem i klubben så kan man ju inte sedan säga att man vill spela rugby.

kommenteras talet av Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius i radiokanalen France Info.

Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle är på samma spår:

Att plocka russinen ur kakan är inte möjligt.

Problemet är att vi spelar inte på samma plan och med samma valuta ändå ska vi ge understöd till länder som går back. Sverige gick 26 miljarder minus 2013 och läckte som ett såll till alla hål i EU. Försvara det!

Jag tror att det svenska valet i september 2014 kommer att visa en ny viljeinriktning hos svenska folket. Det är fler som vill ut ur EU. SD tycks vara på frammarsch och det spekuleras om dubbla mandat men det måste väl finnas andra alternativ?

Börje Peratt

Demokraterna

Posted in: EU