Centern vittrar sönder inifrån

Posted on 1 februari, 2014

2


”Centerns ökenvandring” fördjupades med valet av ny ordförande 2011. Då skrev jag så här (25:e september 2011):

Det som nu inletts är i alla händelser centerns ökenvandring och den lämnar riksdagen vid nästa val.

Centerpartiet inleder valåret 2014 med en rekordlåg opinionssiffra. Enligt DN/Ipsos januarimätning stöds partiet bara av 3,1 procent av väljarna – partiets sämsta notering sedan mätningarna inleddes för 35 år sedan. [1]

David Ahlin på Ipso:

– Just nu tycks partiet tappa på landsbygden, vilket är illavarslande för Centerpartiet. – Det är definitivt en signal om att partiet har problem när nivåerna går ner även på glesbygden där man traditionellt haft en stark ställning.

Till Tomas Ramberg i P1 säger Annie Lööf [2]:

– Min uppmaning till centerpartisterna på kommundagarna är: ”Håll i och håll ut”

Ramberg frågar: – ”Du har pratat om att ni ska vara tydligare ända sedan du efterträdde Maud Olofsson 2011, duger den förklaringen fortfarande?”

– Lööf svarar: Ja det tror jag absolut, och partiledare före mig har sagt detta.

Expressens Frid Bergsten skriver: Centerpartiet har dragits med låga siffror under ett bra tag och det blir därför svårt att säga om det redan svåra läget har förvärrats ytterligare.
– Opinionen för Centerpartiet har länge haft en nedåtgående trend och det är något jag tar på mycket stort allvar, sa Annie Lööf till Expressen i november.[3]

Om nu Lööf och C tar detta på största allvar så har larmklockorna ringt ända sedan hon valdes till ordförande. Och även då nu C sjunker är stöd för ordförande det enda som kommer ut till media. Så hur länge pågår självförnekelsen. Och vilka tar ansvaret för att rädda den slags politik som C ursprungligen drev? ”Låt hela Sverige leva”: Landsbygd, miljö, socialt ansvar, solidaritet även med småföretagare som lägger grund till nära marknader. Vart tog allt detta vägen?

19 aug 2012 ställde jag frågan om ”Centerns kris öppnar dörren för en ny politisk aktör?”

Jag Vänstern har stadigt gått framåt.
David Ahlin tror att Vänsterpartiet (som nu har ökat till 9,1 %) har hittat en vinnarfråga i välfärdsvinsterna, som partiledaren Jonas Sjöstedt driver hårt.

– Frågan om privata alternativ i välfärden fortsätter att uppmärksammas i media och det ger Vänsterpartiet en synlighet och tydlig profil, (David Ahlin).

De som nu driver C mot sin egen avgrund har ett stort ansvar när det kommer till självrannsakan. Hur kunde man lockas med i denna förförelsens fördummande vals? [4]

Börje Peratt

Referenser

1) DN: Rekordlågt stöd för C, Jens Kärrman, 31 jan 2014

2) SR: Rekordlågt stöd för Centern – Tomas Ramberg kommenterar opinionssiffrorna I P1 morgon, 2 febr 2014

3) Expressen: Centerpartiets nya bottensiffror, Frida Bergsten, 31 jan 2014

4) Debatt: Råttfångaren i halmen, Börje Peratt, 2 febr 2013

Demokraterna: Tålamodet för C är slut bland väljarna