Andlig krigare besegrar intolerans

Posted on 11 maj, 2014

0


Om det finns en Gud som överlåtit de fria valet och skapandet på naturen så är inskränkthet, tvång och lydnad ogudaktigt. Varje maktutövning som använder sig av hot och våld är därför motsatsen till gudsutövning.

Jag förstår nu pacifistisk ideologi utifrån denna utgångspunkt. Den materiella ateismen behöver inte bekymra sig om denna slags moral. Reptilhjärnan gör det definitivt inte. Reptilhjärnan siktar in sig på bytet och tar det. Det naturliga är att om man inte kan fly ta striden och bekämpa angriparen. Det ser vi överallt i naturen och hos människor.

Hotar du mig eller min familj drar jag mitt svärd. Denna försvarsinstinkt är nog mer vanlig och kanske naturlig än Ahimsa, ickevåldsprincipen som blev känd genom Gandhi. [1]

Gandhi menade att den moraliska vinnaren i en konflikt är den part som inte brukar våld. Det är en kärleksförklaring även till motståndaren.

Kulturen som medel mot våld

Kan kultur förändra världen. Ja vi såg ju hur Pussy Riots framträdande i en rysk kyrka gav rubriker. De uppträdandet kan både kritiseras och hyllas. Personligen anser jag att de utövade ett våld mot de troende som befann sig i kyrkan och chockades. Kultur ger dig inte rätt att psykiskt misshandla andra som Anna Odell gjorde i sitt påhopp på polis och sjukvårdspersonal för att skapa uppmärksamhet kring psykvård. Men är man desperat tar man till desperata uttryck och då kan det bli lite collateral damage (oavsiktliga skador) ungefär som då man spränger en bomb bland civila.

Kan collateral damage på något sätt rättfärdigas? Inte i min värld.

Därför var det så glädjande att vi fick se en vinnare i Melodifestivalen som sände ett budskap över hela världen. Som är en kärleksförklaring till alla. Vi är olika vi är värdefulla, pluralismen är naturens naturliga utveckling. Stagnation och enkelriktning är dess död.

Kanske är Conchita Wurst (alias Tom Neuwirth) seger i Melodifestivalen 2014 ett exempel på den andliga krigarens vapen.[2] Conchitas budskap kan förstås som att: Låt oss besegra ondskan i världen med kultur och sång.

Är det då möjligt att med Ahimsa ändra utvecklingen i Ukraina och Europa? Kan Ukraina upprätthålla sin integritet mot den ryska björnen genom att vika undan och inte ta strid? Kan sången återvinna demokratin där?
Eller blir det våldet som tillfälligt stoppar processen?

Börje Peratt

Källor
1) Jacobsen, Knut A (2005). Hinduismen Historia, tradition, mångfald. Natur och kultur. ISBN 91-27-09772-2
2) SVT: Conchita Wurst: Segern visar på tolerans och öppenhet LÄNK
3) Peratt, Ogudaktig tro? LÄNK
4) Peratt, Ogudaktiga religioner. LÄNK

Posted in: Uncategorized