Storsegrar för EU-kritiska partier

Posted on 26 maj, 2014

0


Genomgående i EU-valet 26 maj är att EU-kritiska partier gått starkt framåt. I Danmark, Storbritannien och Frankrike har de EU-kritiska blivit största parti. I flera länder är det de högerextrema som nu tagit över. I Sverige, där SD är det enda partiet som har ett öppet motstånd, ökade man från 3 till nästan 10%. Helt klart är att allt fler inte längre tror på EU och många vill lämna.

Nästan 27% av danskarna vill ut ur EU
I Danmark blev det en historisk seger för EU-kritiska Dansk Folkeparti som för första gången blev landets största parti med 26,6 procent av rösterna. (Länk SR)

Nästan var tredje britt, nära 29 procent av väljarna har röstat på Ukip som också vill att UK lämnar EU.
Ukip blev därmed Storbritanniens största parti i valet till Europaparlamentet. Det ökar möjligheterna till att landet lämnar EU, rapporterar Sveriges Radios korrespondent. Det mest EU-positiva partiet Liberaldemokraterna har nästan raderats ut och internt i partiet ställs nu krav på partiledaren Nic Cleggs avgång. (Länk SR)

25 % av fransmännen vill lämna EU
Var fjärde franska väljare röstade på EU-kritiska Nationella Fronten.
NF ökade från 6 till 25% av väljarna. De högerextrema, blev för första gången det största partiet i ett val. (Länk SR)

I Grekland ser vi en tydlig polarisering. Där gick vänsterpartiet Syriza kraftigt fram och är nu Greklands största parti med 26 procent av rösterna.
Här tog sig också nynazistiska Gyllene Gryning in med stor marginal till EU-parlamentet. Trots att stora delar av partiledningen sitter i häkte, är Gyllene Gryning nu med EU-valet, Greklands tredje största parti med mellan nio och tio procent. (Länk SR)

I Tyskland blev det eurokritiska högerpartiet AfD en av de stora vinnarna. Med preliminärt sju procent av rösterna får partiet sju mandat. Högerextrema NPD fick ett mandat i EU-parlamentet trots bara en procent av rösterna.

I Sverige gick också Sverigedemokratierna, det enda öppet EU-kritiska partiet framåt. SD fick nära 10% av de svenska rösterna. Vänstern som blivit alltmer avvaktande i frågan fick en marginell ökning till 6,3%.

Börje Peratt

Referenser

1) Historisk seger för EU-kritiska Dansk Folkeparti, Jenny Sanner-Roosqvist, Nordenkorrespondent Sveriges Radio 2014-05-25 LÄNK

Taggat: ,
Posted in: EU