Tiggeri

Posted on 11 juni, 2014

0


Det kan knappas ha undgått någon att Sverige sedan ett antal år har invaderats av ett nytt slags tiggeri som kan härledas till rumänska romer som flytt en svår situation i sitt hemland. Fenomenet bör belysas utifrån flera perspektiv.

Denna folkgrupp har i Rumänien en tämligen hopplös situation ekonomiskt, hälsomässigt och ur ren överlevnadssynpunkt. Den rumänska staten, och övriga folket behandlar dem som lägsta klassens medborgare. Trots att EU sänt ett stort anslag på flera hundra miljoner tar inte rumänska staten tag i problemet. Man tycks vara nöjd med att folkgruppen romer nu flyr till länder som kan ge bättre villkor för överlevnad.

I Sverige har de tagit sig till städer och de tycks vara organiserade i sina utplacering av tiggare. Det påminner om det indiska mönstret av en maffialiknande tiggarorganisation med hårda ledare som samlar in tiggarens dagsintäkt. Flera vittnen ger belägg för sådana beteenden. Huruvida det är romer som rånar varandra eller om det faktiskt är organiserat kan inte jag finna belägg för.

Mitt i Danderyd notis 10 juni 2014

Mitt i Danderyd notis 10 juni 2014

Finns det då en risk för att andra än romer ska drabbas av stölder från romer? Häromveckan blev en flicka och hennes mamma rånade på mobiltelefon, körkort och bankkort av en romsk tiggare utanför ett varuhus i Enebyängen Danderyd. Mannen fick en dryck av mamman, således en gest av medmänsklighet som tiggaren utnyttjade. När de kom hem och upptäckte stölden lyckades flickan med en kompis finna mannen på en väg i Danderyd där han gick och pratade i flickans rosa telefon. Ställd inför avslöjandet erkände han och sålde tillbaka den stulna telefonen för hundra kronor. Han påstod att han kastat körkortet. [1] Beteendet uppvisar en ficktjuvskonst och förslagenhet som kräver träning och medvetenhet om att utnyttja tillfället.

Man kan tycka att det är småttigheter jämfört med de hiskeliga stölder som begås av personer i maktposition och andra med möjligheter att stjäla miljoner. Och man kan tycka att förslag om tiggeriförbud som nu kommer från olika håll är inhumant.[2][3] Även i Sverige vill främst polisen införa tiggeriförbud då det länkas till kriminalitet.

Men låt oss för en stund lämna offentlighetspopulismen och ta oss an problematiken utifrån just ett humanistiskt perspektiv.

Vad är det för humant i att acceptera denna form av tiggeri? Vari ligger det humana budskapet med organiserade tiggare utanför varuhus och i tunnelbanestationer? Det är väl snarare en tragisk återgång till forna tiders otillräcklighet och samhällsmisslyckande. Jo jag menar att detta är ett bevis på ett samhälles misslyckande. Låt vara att ursprunget är Rumänien men låt då EU och Rumänien lösa detta och se till att folkgruppen ges möjlighet att återvända till en framtid i sina hem.
Rumäniens Sverigeambassadör i Stockholm, Răduţa Matache, har tidigare sagt att det vore bäst om Sverige införde tiggeriförbud. [4]

Ett tydligt problem är således EU och de rättigheter till fri rörelse över gränser. Syftet med detta var ju inte att sprida kriminalitet och tiggeri men det är vad som har hänt.

Opinionen för ett tiggeriförbud i Sverige blir också allt starkare. [5][6]

Men hur bidrar man till att hjälpa denna folkgrupp till ett drägligt liv så att de slipper denna desperata lösning för sin överlevnad?

Börje Peratt

Referenser
1) Mitt i Danderyd. Tisdag 10 Juni 2014. (Klicka på notisen så förstoras texten)
2) Kommunalt tiggeriförbud i Norge. TT/Ekot Publicerat tisdag 10 juni 2014 LÄNK
3) Finland och Norge överväger förbud mot tiggeri. SR Publicerat måndag 24 maj 2010 LÄNK
4) Länk
5) Svenskarna för tiggeriförbud TT 16 mars 2014 SVT LÄNK
6) Majoritet vill se tiggeriförbud SVD 16 mars 2014 LÄNK

Posted in: Tiggeri