Almedalsveckan ett unikt forum för politiken

Posted on 5 juli, 2014

0


Härom kvällen kunde vi i SVT (4 juni) följa en diskussion i Almedalen (Visby, Gotland :)) om Almedalsveckan som fenomen. Här ifrågasatte en SVT journalist, Terje Carlsson (ordförande i undersökande journalister) huruvida kostnaderna för Almedalen kunde rättfärdigas.
Ja absolut, att Gotlands näringsliv får en skjuts av detta är bara bra. Att politiker och intresserade konfronteras och får diskutera är strålande. De som deltar anser det så viktigt att man budgeterar för det.

Filmbranschen har Cannes och en mängd andra festivaler. På mässor möts konkurrenter och kunder och där hålls konferenser och möten som befordrar branschers utveckling. Sverige har Almedalen för politisk och ideologisk diskussion. Jag gissar att Sverige är unikt i den mening att hit kan vem som helst komma.

Att det kostar, javisst. Ska SVT satsa och täcka det? Absolut. Det är tack vare denna täckning och den koncentrerade formen som det finns en möjlighet att ta del av olikheter och likheter i partiernas budskap.
Att journalister, lobbyister, politiker, myndighetsmänniskor och intresserade sammanstrålar och har egna möten är inte heller särskilt märkligt. Om de sedan råkar käka och dansa tillsamman är väl fantastiskt.

Vi måste hoppas och tro att journalisten har integritet nog att hålla isär nöje och arbete även då ”business and pleasure” förenas. Att behandla händelserna så att de blir intressanta är ju essensen av journalistens mod och talang.
Att svensk journalistik ser ut som den gör idag har inte med Almedalsveckan att göra. Det är andra krafter och dessa borde bland annat SVT´s agenda ta itu med. Börja gärna med fenomenet antihumanister som är bra mycket vidare än SD och Sverigepartister. Vetenskap och Folkbildning och sturmarkshumanisterna är en avsevärt farligare företeelse. Därför att den har trängt in i samhällskroppen.
Idag är det få som ens vågar andas om problemet rädda för att utsättas för deras bannor möjligen. Jo där har vi denna sanna inkvisitionen idag. Ta itu med det och följ spåren. Dit de leder är nämligen väldigt oroväckande. Våra vetenskapliga institutioner, myndigheter, vårdindustri, läkemedelsindustri och de myndigheter som ska ange ramarna och Public Service som ska granska. Ja här är det många medier som inte ens skulle våga. Där har vi ett kotteri och djupt försvårande problem. Vem har modet att i ett etablerat medium ta denna tråd?

Börje Peratt

Uppdaterad med:

Allt om hemligheterna i Almedalen  Niklas Svensson i Expressen

 

Posted in: Politik