December-överenskommelsen! Nyvalet ställs in!

Posted on 27 december, 2014

2


Löfvén ställer in extravalet i Mars. Plötsligt har Alliansen tagit den utsträckta handen och satt sig vid förhandlingsbordet. Detta torde vara vara en av Löfvéns största framgångar som tidigare förhandlingsgeneral på Metall.

Här har en tålmodig och uthållig strategi lett fram till kompromisser som gör att regeringen nu fram till nästa budgetproposition har att hålla sig till Alliansens budget. Sverigedemokraterna har i ett slag marginaliserats, så även Vänsterpartiet.

Löfvén har fått övriga partier att ta ett gemensamt ansvar. Denna samling för Sverige är unik också i en internationell jämförelse. Det blir spännande att se vilken ton som slås an i riksdagen och i politiken efter detta. Samtal ska nu hållas kring tre huvudområden, försvaret, pensionerna och energin i syfte att nå konsensus om sådana beslut.

Bland anledningarna till att Alliansen gick med på detta fanns naturligtvis en oro för att Alliansen skulle förlora än mer och Sverigedemokraterna öka ytterliga vid ett nyval. Gåvan att få en högerbudget (med Sverigedemokraternas hjälp) i ett år lockade naturligtvis också.

Trots att opinionsundersökningar pekade på att S hade stor chans att öka några ytterligare procentenheter, satte sig Löfvén över sitt eget partis eventuella möjligheter för något som närmast kan betraktas som ”landets bästa”.

Sverige stabiliseras nu både ekonomiskt och administrativt. Det ökar förtroendet nationellt och internationellt. Sverige får fokus på att lösa dagens frågor istället för att lägga ned energi på väljarkåren.

Regeringen får regera på alliansens politik i ett år och det är ju mycket ovanligt, avslutar Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach.

En överenskommelse om migration ingår inte. Men löfven vill föra samtal om en migrationspolitisk överenskommelse.

Om denna December-överenskommelse håller går den till historien som månaden då Allianspartierna lämnade dagiset och slutade med alla uttåg och istället tog det ansvar som statsministern hela tiden bett om. Jo det blev några steg åt landsfaderhållet för Stefan Löfvén. Samtidigt ska poängteras att de sonderande samtalen skötts av Magdalena Andersson och Göran Hägglund.

Överenskommelsen gäller till valdagen 2022, berättar Göran Hägglund.

Viktigt att det finns tydliga alternativ, säger Jan Björklund

Vi behöver över blockgränserna komma överens hur landet ska styras handlingskraftigt, säger Annie Lööf.

Åsa Romson säger att det är viktigt att kunna samtala mellan partier och blocken, vilket varit en tradition i svensk politik. Hon menar att överenskommelsen är nödvändig. Hon tackar andra parter för att de kunnat nå en överenskommelse.

Överenskommelsen stärker Sverige och det är någonting som vi från Alliansens del välkomnar” säger Kinberg Batra.

Löfvens sammanfattar överenskommelsen: En minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget. Ekot erfar att Stefan Löfven sitter kvar och Alliansbudgeten gäller under 2015, men regeringen kommer att föreslå en del justeringar.

Det återstår att se hur Alliansen håller sina ingångna avtal med motparten och hur lite S förlorar på detta.

Situationen efter valet 2018 kan också förändra överenskommelsen! Om den inte övergivits innan dess.

Börje Peratt

Posted in: Politik