Lööfs linje: integration men inte volym?

Posted on 30 januari, 2015

0


– Vi vill hellre lägga krutet på integration än att börja diskutera volymer, säger Annie Lööf. (Länk SR)

Ännu en oneliner från Lööfs mun som blir obegriplig.

Vad menas med att inte diskutera volymer? Lööf har ju förespråkat öppen dörr för alla som söker sig till Sverige. Om alla dessa ska integreras så innebär det oerhörda volymer och resurser, ekonomiskt, mänskligt, bostäder, arbete, skola, asylanläggningar integrationsverksamhet och en befolkningsökning större än Malmö.

På 1970-talet beskrev en vän som kommit från Mellanöstern att hans integration gick ut på att lära sig kopiera papper och att integrationsarbetaren bad honom känna på papperet. Denna högutbildade akademiker fick således ansvaret för en liten kopieringsmaskins papper. Svenska för invandrare genomfördes med böcker för lågstadiebarn. Och en nöjd lärare konstaterade efter en vecka att hans mun började se svensk ut.

1980 fick jag i uppgift att formulera integrationsforskning i en dokumentärfilm, ”Invandrarkvinnor och arbetsmarknadsinformation” som pågick vid Pedagogiskt Centrum, Stockholm yrkessektion. Enligt min uppfattning har inte mycket förändrats.

Ett inkompetent handhavande av integration är förnedrande och tar inte tillvara på mänskliga resurser. Ett omänskligt asylmottagande motverkar från start integrationen. Varifrån ska Lööf ta fram resurserna, hur ska de finansieras och hur tänker hon sig genomförandet?

Flyktingmottagandet måste bli väldigt mycket bättre i Sverige. Det är väldigt många små kommuner, framförallt på landsbygden som går på knäna. Över en dag kan man få väldigt många som kommer som man ska erbjuda skolgång, värdigt boende och snabba insatser. Och de vill gärna göra detta men de känner stor frustration över att de inte blir kompenserade av staten.

… säger partiledaren Annie Lööf.

Nej Lööf det handlar inte bara om att bli kompenserade det handlar om mänskliga och fysiska resurser. Ett stort antal kommuner stora som små, har redan beslutat att de är nog, vi tar inte mot fler. Lööfs politik innebär i praktiken en förnekelse av volym och ett tvång.

Volym- Sveriges tredje största stad?

Hur går statstvång och ministerstyre ihop med socialliberalism? Okej låt oss säga att Lööfs öppna gränser skulle genomföras och att staten betalar kommunerna för det operativa ansvaret. Jag frågar hur det ska gå till med en befolkningsökning på ytterligare en halv miljon. Lööf beordrar: Bygg bostäder, fixa jobb, och sätt dem i skola som om det räcker med att uttala sig så blir det av. En halv miljon det är större än Malmö och skulle bli Sveriges tredje storstad. Tror verkligen Lööf att resurserna plötsligt är oändliga när vi redan har ett stort antal människor på undantag och flera neddragningar av projekt, myndigheter och insatser. Är det någon mer som anar galenskapen i detta, som en reinkarnerad Mao som beordrar alla att följa med ned i djupet.

Börje Peratt

Posted in: Centerpartiet