Margot Wallström har satt bollen i rullning

Posted on 29 mars, 2015

2


Margot Wallström har gjort skillnad på ett positivt sätt. Hon har uttalat sig om Saudiarabiens brott mot mänskliga rättigheter och klargjort att det är en diktatur som använder medeltida bestraffningsmetoder.

Att Saudiarabiens nyligen tillträdde kung och hans följe gick i taket för en kvinnas kritik må vara hänt men lika beklämmande är svenskars reaktioner. Vad som samtidigt är bra med det är att det tydliggör den svenska populismen och fegheten som vi har att handskas med.

Ulf Ivar Nilsson karikatyr

Ulf Ivar Nilsson karikatyr

Internationellt har Margot Wallström vunnit stor erkänsla där hennes agerande fått stor och positiv uppmärksamhet.

Sweden’s feminist foreign minister has dared to tell the truth about Saudi Arabia. What happens now concerns us all

Engelska Spectators uppmanar till stöd för Wallström och kommentarerna är genomgående positiva.

ETC har nu gått ut med ett upprop.

Vi stödjer dig, Margot Wallström!

ETC har en namninsamling för en feministisk, solidarisk och modig utrikespolitik med ryggrad.

Jovisst kan du skriva under även om jag tycker ETC har förlorat stort i förtroende då man beställde en debattartikel av Vetenskap och Folkbildning riktad mot alternativ medicin och sedan publicerade den som om initiativet kom från VoF. ETC avslöjat – bad om att få debattartikeln mot alternativmedicin från VoF

Jag stödjer dig, Margot Wallström!

Du har satt bollen i rullning, du har med det klätt av inte bara en medeltida orientaliskt förtryckande kvinnosyn utan även förhållanden av patriarkalisk manschauvinism i Sverige.

Till kritiken mot Wallström anslöt sig inte bara lydstater under Saudiarabien, utan den svenska ”intelligentsians” pöbel med argument som att då är väl Kina diktatur. Javisst är Kina diktatur,  men nu handlar det om sharialagstiftning, 1000 spörapp för att man kritiserar negativa förhållanden och ett omfattande och omänskligt förtryck av kvinnan.

Vi är på väg mot en uppgörelse om mänskliga fri- och rättigheter utifrån både ett svenskt och ett globalt perspektiv. Den förändringen kommer  att kräva uppoffringar. Men det är en nödvändig förändring, för inte bara kvinnan utan för mänskligheten och vår jord.

Börje Peratt

Posted in: Politik