Affärsänglar och Mecenater

Posted on 22 april, 2015

0


Dagens Eko har gjort en rundringning och kommit fram till att ”Fler vill bli affärsänglar”. Privatpersoner som vill in med riskkapital i nystartade företag kan ha olika motiv.

För affärsängel Anette Nordvall är anledningen ganska enkel:

– Ja, men det är någon sån här obota dröm om att man ska tjäna grymt mycket pengar på några ursmarta människor, säger hon.

Det senaste året har antalet affärsänglar som är anslutna till entreprenörs- och investerarföreningen Connect Sverige ökat med tio procent. Och när Ekot ringer runt till Svenska riskkapitalföreningen, innovationsmyndigheten Vinnova och Entreprenörsskapsforum så bekräftar de bilden av att alltfler privatpersoner vill satsa riskkapital i nystartade företag.

Jag kommer att tänka på programformatet ”Dragon´s den” eller Draknästet där det sitter ett antal framgångsrika mångmiljonärer, ”drakar” som får olika förslag presenterade för sig. För ett antal år sedan såg jag några avsnitt av en kanadensisk version. Och jag skrev då Existentiell konflikt i Draknästet.

Jag skrev så här:

”Det kanadensiska Draknästet visade sig spännande kanske just därför att här finns två ytterligheter när det gäller motivation och filosofi bakom att tjäna pengar. Å ena sidan Kevin O’leary vars enda syfte och mål är att tjäna pengar. Vore han en djärv på skare och hade en flock renar som stod djupt i snön skulle han döda dem alla driven av den primitiva killerinstinkten. Å den andra sidan W. Brett Wilson med nästintill en kapitalistängels filosofi. Hans ord ”If you know everything, you know nothing,” skulle kunna vara riktade mot Kevin O’leary men jag tror att det är en livshållning.

Kevin O´leary har kallat Wilson ”fjant” i sändning och förmår inte hantera Brett Wilsons filantropiska, livsbejakande generositet. O’leary menar till och med att Wilsons filosofi underminerar hans vilja att tjäna pengar.

Pengar är ju enligt O’leary vad allt går ut på. Ja O’learys kränkningar av stackars ”mindervärdiga deltagare”, ger uttryck för en misantrops människohatande uttryck. Wilson däremot säger att han är mer intresserad av människor än att tjäna pengar.

O’leary är ett utslag av förmögenhetsmani och en arketyp för den så pengafixerade kapitalisten. Kanske vore en terapi och ett avvänjningshem för girighet en god idé. Undrar om någon i Draknästet skulle ge pengar till det?”

Skämt åsido så efterlyser jag gamla tiders mecenater som har en mer humanistisk värdegrund och kulturell inriktning.

Börje Peratt

Välkommen till min mediala värld

Posted in: Uncategorized