Alliansens högerstolpar förstärks

Posted on 25 april, 2015

1


Bucht-Batra-?-Lööf

Bucht-Batra-?-Lööf

Nu upprepar sig historien. Valet att gå till höger med Annie Lööf i C ledde till massavhopp från Centern. Nu kommer tunga KD-profiler att lämna partiet när man väljer höger profilen Ebba Busch Thor.

Idag 25 april 2015 sker ett historiskt trendskifte i Kristdemokraterna. Då väljs Ebba Busch Thor till partiledare och väntas ta ytterligare steg högerut. Kända KD-profiler som advokaten Peter Althin och partiledarkandidaten Penilla Gunther säger att de sannolikt lämnar partiet.

 På lördag väljs Ebba Busch Thor som KD:s nya partiledare – något som tunga KD-profiler reagerar mot. ”Om hon står för den politik som hon själv gör reklam för är KD inte det parti jag hör hemma i”, säger advokaten Peter Althin. FOTO: TT


25 april väljs Ebba Busch Thor (mitten) till KD:s nya partiledare. ”Om hon står för den politik som hon själv gör reklam för är KD inte det parti jag hör hemma i”, säger advokaten Peter Althin.
FOTO: TT

KD har under Hägglund haft interna konflikter mellan allt hårdare högervindar och en politik som eftersträvar  allmän mänsklighet i Alf Svenssons anda. Många medlemmar har också eftersträvat en mer tolerant inställning till samkönade äktenskap, försvarat rätten till abort, flyktingamnesti, avveckling av försvaret, avskaffa livstidsstraff mm.

Med Ebba Busch Thor kommer sådana frågor sannolikt att bli ickefrågor.

Flera KD-profiler som SvD talat med är oroliga över den ideologiska utvecklingen med en väntad förstärkt högersväng. Bland dem finns advokaten Peter Althin som satt i partistyrelsen till 2011. LÄNK SvD Tunga KD-profiler redo lämna partiet (Jenny Stiernstedt, Hannes Delling)

– ”Om Ebba Busch Thor blir vald och står för den politik som hon själv gör reklam för är KD inte det parti jag hör hemma i. Det handlar om rättspolitiken och den flummiga abortpolitiken,” säger han.

– ”Jag är fullständigt övertygad om att om man lägger sig där kommer KD att försvinna ut ur riksdagen.”

Sådana var tongångarna också med Annie Lööf och opinionssiffrorna var ett tag under 3 % för Centern. Då grävde man djupt i Centerns rika kassa anlitade PR och reklammänniskor och lyckades vända trenden och klamra sig över 4% för att sedan göra ytterligare ett stort hål i kassan och klara valet med 2% marginal.

Där Centern i Finland lyckats få över 20% med ett innehåll och personer som inger förtroende lyckades Lööfs PR-apparat med konststycket att sälja is till eskimåer.

Man kan då tänka att KD  slåss om samma väljare som C. Men rent strategiskt kan de faktiskt dela upp röstpoolen. Emedan C kan vända sig till de ateistiska så vänder sig Bucht till de religiösa. Klarar de den polariseringen så får vi se hur ”taförsigsamheten” fungerar i politiken.

”ingen ska lägga sig i”

KD:s näringspolitiska talesperson Penilla Gunther, som själv kandiderade till partiledarposten, är nu också orolig för att partiet ska gå för långt högerut.
Hon menar att vissa inom KD missförstått det inom partiet centrala begreppet subsidiaritetsprincipen, att politiska beslut ska tas så nära medborgaren som möjligt. Enligt henne har i synnerhet den yngre generationen ersatt den med devisen att ”ingen ska lägga sig i” . Känner vi igen Annie Lööf?

Gunther oroar sig för frågor som människans värde och vikten av jämlikhet och medmänsklighet inom sjukvården. Så här svarar man SvD:

– ”Är det så att vissa av oss eller andra inte tycker att man ställer upp så får det bli konsekvenser av det.”

– ”Tycker vi inte samma sak måste någon fundera över om man verkligen ska vara kristdemokrat.”

Gunther menar också att hon mycket väl kan lämna partiet.

Även Desiree Pethrus förtydligar sin ståndpunkt inför SvD och menar att partiet står inför en stor utmaning.

– ”Risken är att man har gått till höger utan att kunna behålla de som står i mitten. Det är inte så många som ser sig som konservativa, säger hon.”

Pethrus säger att den nya partiledaren inte kan köra ett eget race med bara en del av partiet, utan att hon måste omfamna alla åsikter.

Ebba Busch Thor avböjer att kommentera frågan för SvD, men svarar på oron i en intervju med TT.

– ”Det är inte så många som behöver vara oroliga, vi är ett brett parti med högt i tak,” säger hon.

Jag undrar här vad Bucht menar med brett parti. Kommer att tänka på att ”stå i bredd”. Samtidigt slår hon fast att Kristdemokraterna är höger och det ska bli tydligare. De ”hårdare” frågorna ska lyftas.

– ”Vi kommer att vara en tydligare röst inom rättspolitik, migration och integration. Och i försvarsfrågan har vi varit pådrivande, vi kommer att höras mer i de frågorna framöver,” säger Ebba Busch Thor till TT.

Statsvetaren och KD-experten Magnus Hagevi säger att partiets högergir pågått i flera år. Och ser ut att fortsätta.

Även här finns likheter med C där ju Maud Olofsson iscensatte den nya agendan med att skapa Alliansen. Ett nära samarbete med Centern och Moderaterna verkar också naturligt. Folkpartiet med Björklund kan då bli en bromskloss med den nya treklövern av unga kvinnor. Jo alliansens upplösning är möjligen mer ett ombildande och nu slås jag av bilden av Ebba Witt Brattströms bok ”Stå i bredd”. Här kan säkert Bucht med sin karisma och intellektuella kvalitet attrahera. Det är något lockande med dessa framstormande unga.

sa_i_bredd-witt_brattstromAtt kampen för jämställdhet som till stor del skedde långt ut på vänsterkanten och gav oss feminismen, nu lett fram till denna samling på högerflanken är överraskande. Det är spännande att se hur pendeln slår. När byter FP partiledare och vad heter hon?

Börje Peratt

Posted in: Politik