Hjärnsmälta

Posted on 11 maj, 2015

1


Hjärnsmälta kan definieras som en process då analys och förmedling av slutsatser smälter av impulser från reptilhjärnan och konsekvensen blir ett sammelsurium av plumpa och korkade utsagor.

Ett bildligt uttryck för detta är att ”skjuta från höften” ett annat är att ”köra med huvudet under armen” utan att ha tänkt genom varken formuleringar eller innehåll. Det som, för vilken gång i ordningen (?) drabbade Åsa Romson här om dagen (Maj 2015), då hon jämförde Andra världskrigets förintelse av judar med de människor som dör då överfulla flyktingbåtar kapsejsar i Medelhavet.

Båda dessa händelser är tragiska med fruktansvärda omständigheter för de drabbade men utifrån två helt olika drivkrafter. I förintelsen tillfångatogs helt oskyldiga människor från sina hem, kläddes av sin identitet, förnedrades av en bestialisk övermakt och förintades i en industriell process som besudlade deras kroppar och stal deras tillhörigheter på ett sätt som saknar motstycke.

Människor som drivs på flykt pga krig eller från en ohållbar livssituation under terror och förtryck, ungefär som då svenskar lämnade Sverige för en möjligt framtid i ett annat land, är beredda att riskera sina liv för drömmen om ett bättre liv. Det är en avgörande skillnad mot förintelsen.

Nu har Per Gahrton givit sig in i debatten och ger hjärnsmälta en ny innebörd. Han försvarade i SVT Aktuellt Åsa Romsons debacle och menade att det hon gjorde var bara att ge en modern beskrivning av förintelsen med att ta upp drunkningarna i Medelhavet.

Hur man än vrider och vänder på detta blir faktiskt Gahrtons analytiska tillkortakommande en bekräftelse på ett parti befolkat av språkrör som titt som tätt drabbas av samma åkomma oavsett det är impulser eller ”överlagt”.

En gång för alla, man kan inte jämföra ett jagat etniskt folk som fångas in och skickas till ett utrotningsläger med fria människor som ”frivilligt” eller snarare i desperation utsätter sig för en risk i akt och mening att fly till något bättre. Jo de är flyktingar från horribla förhållanden i sina hemländer. De utnyttjas av människor som sätter dem i livsfarliga situationer i överfulla båtar. Och detta är en helt egen fruktansvärd situation där det inte behövs några som helst jämförelser med andra katastrofer. Jämförelser som dessutom klingar väldigt illa.

Att varken Romson eller Gahrton klarar av att uttala namnet Auschwitz, symbolen för historiens mest brutala folkmord och brott mot mänskliga rättigheter kan tyckas obildat.

Motsvarande obildning genomsyrar också ett Sveriges Radio program som komiskt nog kallar sig Tankesmedjan. Idag råkade jag ratta in P3 i bilen och hörde en beskäftig röst kritisera Åkesson för att han ville införa ”visering” för inresa till Sverige och särskilt då kunna avvisa tiggarimmigranter [Romer från Rumänien]. Hon, Tankesmedja-”reporten” jämförde detta ”viseringstvång” med det som drabbade judarna under Andra världskriget. Hon jämför ett helt folk på flykt undan utrotning med en grupp som lämnar sin by för att resa till ett annat land och där ägna sig åt organiserat tiggeri.

Jo hjärnsmälta kan också beskrivas som planerad redovisning av egen historielöshet, okunnighet och inkompetens.

Många kräver nu Romsons huvud på ett fat. Det tycker jag är att gå för långt ibland blir det helt enkelt tokigt och det är mänskligt. När det gäller hjärnsmältan som SR-programmet ”Tankesmedjan” illustrerar kan man bara snabbt växla kanal.

Men hur man ska hantera folk som förnekar förintelsen det är en mer magstark uppgörelse. Där har hjärnsmältan förvandlats till något unket och förgiftat.

/BP