Ett sjukt barns missvård rör upp i Dr.Phil

Posted on 4 juni, 2015

0


Dr Phil studio

Den tragiska historien om 15 åriga Justina Pelletier som i praktiken kidnappats och misshandlats på Boston Children Hospital avslöjades i Dr. Phil.

Historiens alla makabra detaljer visar hur läkares och myndigheters förvridna prestige kan gå före barnets och familjens väl. Med anledning av projekt helandevård så är detta ett tydligt exempel på när skolmedicin och myndigheter förvandlar sjukvård till missvård och vanvård.

Youtube länk: Dr Phil: The Fight Over Justina

I familjen finns ett anlag för en sjukdom som kallas för Mitokondriell och som har ett antal undergrupper. De är oftast mycket allvarliga och drabbar till exempel nerv-och muskelvävnad. Med rätt behandling kan många leva ett hyfsat normalt liv. Med förnekelse av sjukdomens existens och fel behandling klappar kroppen ihop och situationen kan bli livsfarlig för den drabbade människan.

022714_pelletier_350

I Justine Pelletiers fall kom två sjukhus att bli oeniga om diagnosen trots att också hennes syster har samma åkomma. Då Justine fördes till Boston Children Hospital, misstrodde läkarna att hon över huvud taget var sjuk, Den diagnosställande läkaren ansåg att det var fråga om psykosomatisk åkomma orsakad av familjens överbeskyddande felbehandling. Utan att kontakta familjen, utan att göra en vedertagen undersökning, omhändertog man barnet, förbjöd familjen att träffa henne och låste in henne på en psykiatriskt stängd avdelning. Där satte man in fel behandling som urartade och snabbt förvandlade en inför ögonen frisk människa till ett vårdpaket. Denna vanvård pågick i över ett år innan Dr Phil antog sig fallet och såg till att en utredning kom till. Tack vare detta fick fallet en landsomfattande uppmärksamhet och tvingade inblandade myndigheter till att agera och följa ”protokollet”.

Sociala myndigheter hade gjort fel, sjukhuset hade gjort fel och domaren gjorde fel. Det blev en väldans massa fel och vi vet att med detta följer Lamberthsyndromet – Förnekelse, förnekelse, förnekelse, bortförklaring, bortförklaring, bortförklaring, ”jag har gjort rätt”, ”jag har gjort rätt”, ”jag har gjort rätt”!

images

SAXAT OM FAKTA
Fram till för två år sedan, var Justina Pelletiers liv, en normal tonåring i Connecticut. Hon älskade att åka skridskor. Hon fick av Tufts Medical Center i Boston diagnosen med en sällsynt sjukdom som kallas mitokondriell sjukdom. Enkelt uttryckt, orsakar sjukdomen att kroppen blir oförmögen att producera tillräckligt med energi för att driva alla kroppsliga funktioner. I sin tur kan det orsaka alla möjliga medicinska problem. Hon försökte sköta sin sjukdom så gott hon kunde med stöd av sin familj. Allt tyder på att hon levde och njöt av sitt liv och var aktiv. Men så fick hon influensa.
Eftersom hennes familj visste att influensa kan vara särskilt svårt för mitokondriella patienter kontaktade de hennes primära mitokondrieläkare vid Tufts Medical Center. Läkaren föreslog att de skulle ta henne till Boston barnsjukhus, dit deras gastrointestinal specialist precis hade flyttat. Plikttroget efter läkarens rekommendation, körde de tre timmar till Boston. Väl där förvandlades situationen till ett helvete. Boston Barnsjukhus var oense om den ursprungliga diagnosen mitokondriell sjukdom. På mycket kort tid, ändrade sjukhuset diagnosen till ”somatoform disorder” och anklagade familjen Pelletier för medicinsk barnmisshandel. De beordrades att infinna sig i rätten nästa dag. Detta var i februari 2013. De har sedan dess kämpat för vårdnaden om Justina  och mamman i familjen har kollapsat av oro och depression över att se sin dotter försvinna bokstavligt och bildligt.

Detta fall bör inte vara så komplicerat. Även om de två sjukhusen är oense om Justinas diagnos, kunde detta ha avgjorts, utan att beröva hennes föräldrar från vårdnaden. Vad vi ser är en kamp mellan medicinska och juridiska egon, med en 15-årig flicka och familj fångad mitt i striden.

Boston Barnsjukhus diagnostiserade sjukdomen som en psykisk störning som innebär att patienten orsakar sin smärta genom vanföreställningar. Som ett resultat av denna diagnos, stoppades medicinsk behandling för mitokondriell sjukdom. Justina låstes in på en psykiatrisk avdelning, där hon fick veta av skötarna och läkaren att hon aldrig skulle få komma hem.

Ta en titt på före och efter bilden nedan och fundera på om du tror att den psykiska vårdbehandling har varit bra för Justina.

justina-before-after

Slutkampen mot frihet i länkform

Uppmärksamheten i Dr.Phil gav Jusitine friheten åter. Nedan artiklar i amerikanska media som visar hur det gick till.

Freedom at last? Judge rules Justina Pelletier held for almost a YEAR in Boston hospital against her parents wishes should be moved to another clinic

Justina Pelletier makes tearful plea to judge, asking to go home

Justina Pelletier heads home after judge ends state custody

Justina Pelletier Released – Speaks out from Home

/Börje Peratt

Posted in: Sjukvård