Turkiet legaliserar sexuella övergrepp på minderåriga

Posted on 14 augusti, 2016

0


Mellan-österns moraliska kompass när det gäller barn och kvinnor har länge ifrågasatts. För några år sedan ville Irakisk domstol legalisera barnäktenskap med flickor från 9 år. Med utvecklingen i Turkiet följer nu förslag om att i praktiken acceptera sexuella övergrepp på minderåriga. 

Turkiet slopar åldersgräns för sex. Den turkiska författningsdomstolen har röstat för en ändring av definitionen av sexuella övergrepp i landet. Tidigare har sex med personer under 15 år varit olagligt. Men det nya beslutet innebär att barn kan betraktas som sexuellt myndiga om de uttrycker samtycke till sex. ”Lagen måste skilja mellan ett fyraårigt barn och en fjortonåring, som kan förstå innebörden av sexuella relationer och kan ge sitt samtycke”, enligt utslaget som antogs med sju röster mot sex. Ändringen träder i kraft i januari 2017.  (TEXT-TV 20160813)

Äktenskap med barn – lagstiftning för och emot. Utsnitt ur artikel från 2014.

Nytt lagstiftningsförslag i Irak vill sänka åldern till nio (9) år!

childmarriageEn stor fråga inför parlamentsvalet i Irak 2014 var ett lagförslag som vill tillåta barnäktenskap och sänka äktenskapsåldern för flickor till 9 års ålder. Kvinnoorganisationer i Irak anser att lagförslaget mycket grovt bryter mot mänskliga rättigheter.
Barnäktenskap – valet i Irak avgör (SR)

Denna situation för barn världen över gäller inte bara i Mellanöstern utan Asien, Arabvärlden, Afrika och ja hela världen eftersom problemet sprider sig med flyktingar och naturlig omflyttning.
Detta är en fråga för hela mänskligheten.
Vad kan då vi i Sverige göra om vi ogillar dessa brott? Visa vår sympati med barnen med en fjäril.
Carolina Gynning bär också fjärilen i kampen mot barnäktenskap

Nej naturligtvis räcker det inte med symbolhandlingar. Världssamfunden måste agera! Problemet är att Erdogan nu tycks ha fått total handlingsfrihet där USA ger efter för hans krav och metoder.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har successivt vuxit in i despotens och diktatorns paranoiska föreställningsvärld. Där Gülenrörelsen och den intellektuella eliten med stalinistiska metoder nu förföljs och misshandlas.
Att EU och NATO anser en turkisk flygplats är så värdefull att man ger upp alla etiska och demokratiska principer är ytterligare ett bevis för hur illa situationen i Mellanöstern är.

Börje Peratt

Posted in: Mellanöstern