Doping bakom norska skidundret! bekräftat

Posted on 3 september, 2016

0


800px-martin_johnsrud_sundby

”Doping bakom norska skidundret!”

Det är nu bekräftat att den norska astmamedicindopingen pågått i över 20 år. Hela toppeliten inklusive Therese Johaug och Marit Bjørgen är antingen astamatiker som fått denna medicinering godkänd eller så är de fuskare. Mycket talar för det senare.

Norskt astmaprojekt har pågått i decennier.
Härvan kring den norska medicineringen av astma får nya dimensioner. Nu avslöjas det att man medicinerat friska utövare de senaste 25 åren. Bakom forskningsprojektet står bland annat det norska skidförbundet. En professor berättar för VG att man fick in en ansökan 2011 om att ge 25 fullt friska skidåkare och skidskyttar astmamedicin. I ansökan stod det att man arbetat så i 20 år. Projektet var enligt ledningen inte till för att förbättra prestationen, något professorn avfärdar.

-Man gör detta för att förbättra prestationen.

Wada: ”Inte ett lämpligt beteende”
Att friska norska skidåkare erbjudits astmamedicin innan lopp så sent som förra säsongen har uppmärksammats stort -nu kommenterar Wada agerandet för SVT. ”Även om detta (att ge astmamedicin till friska idrottare) inte är nog för att bryta mot världens anti-dopningsregler, så anser Wada att det inte är lämpligt för idrottare att ta sådan medicin utan ett dokumenterat behov”. Även Rasmus Damsgaard från Fis, internationella skidförbundet skriver:

”Om en läkare ger astmamedicin till en frisk person, så bryter denne mot läkaretiken och borde utredas”.

Wada=internationella antidopningbyrån
Text TV 20160902

Posted in: Doping, Idrott