KI-skandalen går djupare än Macchiarini

Posted on 7 september, 2016

0


Osher-Centrum-KI.jpg

Nu när makthavare och ansvariga för Macchiarinikollapsen faller som käglor återstår att redovisa även Osherskandalen och ta ett spadtag som rör direkt kriminella agerande gentemot forskare och medarbetare på Karolinska Institutet.

Osher Centrum

En av de mest iögonfallande bedrägerier är försnillande av Osherdonationen som gavs till Karolinska Institutet för att undersöka komplementär medicin och pröva hur den skulle kunna integreras inom sjukvård. Av detta blev intet. Professor Martin Ingvar svek sin uppgift som forskare, KI-anställd, uppdragstagare av donation och som människa.

Här lyckades dock KI mörka att man medverkat till förskingringen av 43 miljoner kronor genom att utestänga en extern utredning. Gammelmedia som rapporterat om uppstarten för denna forskning satt i stort sett tysta i båten när det blev klart att donationen försvunnit i ett djupt svart hål utan att en enda peng använts på rätt sätt. Professor Johan Thyberg vid KI gjorde ändå en granskande utredning av Osher Centrum  och kom fram till att de som låg bakom förskingringen också var i princip ansvariga för ett omfattande bedrägeri. Här liksom i Macchiariniaffären stod Harriet Wallberg-Henriksson (rektor) som högst ansvariga och undertecknades avtalet den 9 juli 2005. Det var också Harriet Wallberg-Henriksson som istället för att anlita kompetenta forskare inom området satte till Martin Ingvar och såg till att hela Osherdonationen kapsejade. När ska uppdrag granskning ta itu med detta? Svaret blir aldrig, därför att Vetenskap & Folkbildning är inblandade. Därmed blir det fortsatt tyst om affären och om alla andra oegentligheter på KI.

Börje Peratt