Få kulturverksamma vill befatta sig med Trump

Posted on 10 januari, 2017

2


trump_revolver

Trump lyckas med konststycket att skapa fiender överallt och nu senast i underhållningsbranschen och filmvärlden. Ingen känd artist vill medverka vid installationen.

Trumps förnedring av en reporter med funktionshinder, Washington Post-reportern Serge Kovalski, har fått bägaren att rinna över. När Meryl Streep under nattens Golden Globe-gala höll ett tacktal efter att hon mottagit ett hederspris, gick hon till attack mot Donald Trumps hån.

— Det krossade mitt hjärta när jag såg det, och jag kan fortfarande inte få det ur mina tankar för det hände inte i en film, det hände i verkligheten. Instinkten att förödmjuka sipprar ner till allas vardagsliv när det görs av någon med en publik plattform, eftersom det då ger klartecken för andra att göra samma sak.

Meryl Streeps tankar om hur denna negativa förebilds beteende sipprar av sig på andra översittare får mig att fundera över hur en så kallad ledare som ska ena sitt folk istället har orsakat den största klyvning sedan inbördeskriget.

Enligt uppgifter till Rolling Stone har Trumps administration ställt frågan till flera välkända artister, som alla tackat nej till att medverka vid presidentinstallationen. Elton John, Celine Dion och Kiss är några av de artister som rapporterats ha avböjt.

– Trumpadministrationens desperation avspeglar sig i:

”Är det någon som vill uppträda?”

På tisdagen dementerade Trumps rådgivare Boris Epshteyn att man skulle ha problem med att hitta artister.

– Inte alls. Som Donald Trump själv twittrade handlar det om folket. Det är de vi koncentrerar oss på, sade han enligt Politico.

Än så länge är de enda artisterna som är klara att uppträda vid presidentinstallationen mormonkören Mormon Tabernacle Choir, den 16-åriga operasångaren Jackie Evancho och med viss tveksamhet dansgruppen The Rockettes.

Men de flesta i The Rockettes vill avstå!

Enligt Rolling Stone har det skapat stor osämja inom dansgruppen The Rockettes. I torsdags gick en medlem i gruppen ut på Instagram och deklarerade att hon var ”generad och besviken” över att behöva uppträda vid installationen.

”Kvinnorna jag arbetar med är intelligenta och kärleksfulla och beslutet att uppträda för en man som står för allt vi är emot är fruktansvärt. Jag talar bara för mig själv men snälla förstå att efter att vi fick reda på nyheten har vi uppträtt med tårar i ögonen och tunga hjärtan”, (inlägget togs senare bort)

På tisdagen berättade en anonym Rockettes-dansare i en intervju med magasinet Mary Claire att beslutet om att uppträda vid presidentinstallationen har skapat osämja i gruppen.

– Det finns en splittring inom kompaniet nu, och det gör mig ledsen. Majoriteten av oss sa nej direkt.

Hon menar att beslutet om att The Rockettes ska uppträda har skadat dansgruppens namn och gett dem en etikett som ”högerextrema”. Hon berättar att det känns respektlöst mot de i ensemblen som är invandrare eller htbq-personer att man uppträder vid Trumps installation. Hon säger också att det är en fråga om grundläggande mänskliga rättigheter.

– Det här handlar inte om ifall du är republikan eller demokrat. Det är en kvinnorättsfråga. Det är en fråga om rasism och sexism, något som är mycket större än politik.

Trump har besvarat Meryl Streeps tal med att hon är en ”överskattad artist”. Det säger en hel del om Trumps kvalifikationer att bedöma inte bara folk utan kvalitet. Bojkotten mot Trump beräknas bli långvarig.

trumphitler

Nästa Tweet från Trump är nog något som påminner om det ökända nazistcitatet från pjäsen Schlageter, som tillägnades Adolf Hitler [1]:

Nämner du ordet kultur osäkrar jag min revolver!

Börje Peratt

Referens

DN, Donald Trump slår tillbaka mot Meryl Streep efter Golden Globe-talet

DN, Ilska i danstrupp inför uppträdande vid Donald Trumps presidentinstallation

SvD ”När jag hör ordet kultur osäkrar jag min revolver”

Posted in: Politik, USA