Trump bygger missilramper, sänker skatt för rika, kör över indianerna, tar ifrån kvinnan rätten till hennes kropp, berikar sig på oljeutvinning och stärker vapenindustrierna

Posted on 25 januari, 2017

1


donald-trump_wikicommons

Trump påstår att han har givit makten tillbaka till folket när det i själva verket är så att han har stärkt makten för de rika och konservativa försvararna av makt. Så när folk säger, ”ge honom en chans vänta och se” så har de inte förstått eller velat inse vad som nu sker.

Trump har nu på kort tid tagit beslut som kör över ursprungsbefolkningen i USA, kvinnors rätt till sin egen kropp, palestinierna, världens folk som vill minska oljeutvinningarnas miljörisker, amerikanska folket som vill få bort vapen från gatorna. Kort sagt Trump har skapat kaos, konflikter och risk för upplopp och inbördeskrig.
Trumps första exekutiva beslut handlade om att terminera Obamacare. Han säger sig ersätta det med ett nytt försäkringssystem till ”alla glömda Amerikaner”. Men det ska kosta avsevärt mindre.
Om något ska kosta mindre borde det väl per automatik bli mindre i plånboken?

– Idén att riva upp handelsavtal och införa tullar är inte bra för ekonomin eller de arbetare som Donald Trump vill hjälpa. Han vill sänka skatter och det kommer att öka underskottet. De rika har redan låga skatter i USA och att sänka dem kommer att öka inkomstskillnader som det vore bättre att minska, säger nobelpristagare i ekonomi Oliver Hart LÄNK SR

Trump sänker skatten för de redan rika så det kommer inte att bli särskilt mycket om något av hans socialförsäkringssystem. När hans väljare ”de glömda amerikanerna” inser det, vad händer då? Riktas ilskan mot de andra amerikanerna och affärsidkare som får se på då deras fönster slås in och affärerna plundras? Vi vet hur det ligger till med Trumps löften. Bortförklaringar och lägga skulden på andra när han misslyckas.

Fler än åtta miljoner låginkomsttagare och familjer med en förälder kommer att drabbas av kraftiga skattehöjningar i USA rapporterar The Guardian.  Donald Trumps skatteplan förvärrar inkomstskillnaderna och gör fattiga än fattigare emedan rika blir rikare. LÄNK

Trump i tweet: Utöka USA:s kärnvapenarsenal

Trump satsar nu också stort på att bygga upp kärnvapenarsenalen och missilramper. Kostnaderna för det tar man bland annat från bidragen till organisationer som jobbar humanitärt. Hans populism i detta fall är pådriven av en ärkereaktionär kristen höger. Här promotas förbud mot aborter oavsett kvinnors situation. Inte en cent till organisationer som försöker hjälpa HIV-smittade eller våldtagna kvinnor eller utbilda i skyddande åtgärder.

woman-against-trump

Genom att återinstallera den så kallade Munkavleregeln följer Trump traditionell republikansk politik. Beslutet kom nästan på dagen 44 år efter det att abort blev lagligt i USA 1973.

”Organisationer som arbetar med bland annat abortvård och preventivmedelsrådgivning kommer att tvingas stänga sina verksamheter. Det i sin tur innebär att ett oräkneligt antal kvinnor kommer att dö som följd av osäkra aborter samt otillräckliga resurser och bristande hygien vid förlossningar”, säger Maria Andersson, generalsekreterare RFSU, i ett pressmeddelande.

America make me great!

America make me great!

Kvinnan äger inte längre sin kropp under Trumps styre men det kommer väl inte som någon överraskning.
Det sägs att detta beslut faller under hans värdegrund. Ja den värdegrunden omfattar ju även att han ger sig själv rätten att våldta och kränka, så bäva månde kvinnor och barn.

Ett annat område som nu exploateras är oljan. Strategin i detta är att underkänna klimatöverenskommelser, skaffa sig tillgång till att borra efter olja även på rysk mark. Tillsättningen av Exxon Mobils vd Rex Tillerson [2] som USA:s utrikesminister är ett genidrag. Inför världen uppfattas det som ett fredsdrag. Bland miljardärerna som gynnas av oljeintäkterna som ett snilledrag. Nu får USA de oljefält som man förlorat i Mellanöstern. Samtidigt så återväcks möjligheterna att borra i Alaska.

800px-trump_force_one_at_valdosta_regional_airport_a_-_cropped

Före jul 2016 kunde siouxindianerna fira att Indianernas protester stoppade oljeledning genom deras känsliga natur.

– Våra böner har blivit hörda och jag antar att vi klarade det, säger Arvol Looking Horse som är ledare för Sioux-folkets indianstam Standing Rock.

När Trump tog över fanns en stor oro för att Trump skulle riva upp det beslutet. Det gjorde han!
native-land-grab
Trump godkänner oljeledningar Donald Trump satsar på USA:s gas- och oljeföretag, och Donald Trump äger aktier i både Energy Transfer Partners och Phillips 66, vilka äger en fjärdedel av ledningen. Dessa företag donerade också till Trumps kampanj.

Palestinians hold palestine flags during a demonstration against proposed plans by President-elect Donald Trump to move the US embassy in Israel to Jerusalem, in the West Bank city of Nablus, on January 19, 2017. Photo by Nedal Eshtayah

Palestinians hold palestine flags during a demonstration against proposed plans by President-elect Donald Trump to move the US embassy in Israel to Jerusalem, in the West Bank city of Nablus, on January 19, 2017. Photo by Nedal Eshtayah

Trump vill ha USA´s ambassad i Jerusalem och kör över det palestinska folket.
En politik som fick Osama bin Laden att bilda terrororganisationen Al Queda, som ledde till 9/11 och världsterrorism. Denna ytterligt destruktiva politik återupprättas nu av Trump. LÄNK

Vi behöver inte vänta och se. Det som vi kan vara säkra på är att Trump kommer att skylla alla bakslag på alla andra. Trump försöker till och med förvandla fakta till lögn, fakta som hela världen har tillgång till.

Obama installation 2009 tv, Trump Installation th. Bilder tagna vid motsvarande tidpunkt visar att publiken vid Trumps installation är en tredjedel av Obamas.

Obama installation 2009 tv, Trump Installation th. Bilder tagna vid motsvarande tidpunkt visar att publiken vid Trumps installation är en tredjedel av Obamas.

När medier rapporterade att Obama hade tre gånger så stor publik vid sin installation som Trump gick Trumps pressekreterare Sean Spicer till attack mot pressen:

– Publiken vid Donald Trumps tillträde var den största publik närvarande som någonsin bevittnat en presidentinstallation. Både personligen och runt om i världen. Försöken att förminska entusiasmen är både skamligt och felaktigt. Det har även talats mycket om i media att man måste ställa Donald Trump till svars. Det är ömsesidigt. Vi ska ställa pressen till svars också. Vi kommer att vara tuffa och hårda. Pressen ska inte komma undan!

Till och med Trumpvänliga Fox News rapporterar att Trump överdriver publikstorleken vid sin installation Så här rapporterar Politicus.

Stabschef Priebus håller sig inte till sanningen, och det är vad denna tvist egentligen handlar om. Det faktum att Trumpadministrationen är så framhärdande i att enbart framställa sin egen verklighet [av alternativa fakta, lögner] är en del av ett mycket större och farligare problem.
Om Trump och Vita huset kommer att överdriva något så bagatellartat som invigningspublikens storlek, kommer de inte att tveka att berätta stora lögner. De typer av osanningar som leder till krig och att amerikanska män och kvinnor dör.
Trumplaget har hamnat så långt ute att även Fox News inte följer med dem hela vägen i leden av lögner. Fakta är inte en konspiration mot Trump, och en förvaltning som vägrar att leva i verkligheten utgör en allvarlig fara för sitt eget folk och resten av världen.
Lögnen om invigningspublikens storlek är ett symptom på mycket farligare tillstånd.

Trumps friserade rosa ekonomiska utfästelser som inte håller kommer att försvaras med gimmicks, bisarra tweets och alltmer märkliga bortförklaringar. Frågan är hur länge det håller? Det borde finnas en skammgräns även bland USA´s republikaner.

Börje Peratt

NOT/REFERENSER
1) Munkavleregeln följer Trump traditionell republikansk politik. Beslutet kom nästan på dagen 44 år efter det att abort blev lagligt i USA 1973. Två dagar innan hölls stora demonstrationer för kvinnors rättigheter runt om i USA och på andra platser i världen, där bland annat rätten till abort försvarades. Sedan Reaganregeringen 1984 införde detta revs det upp av Bill Clinton så fort han kom till makten 1993 men återinfördes av George W Bush direkt efter maktskiftet 2001. Barack Obama slopade regeln åter 2009.
2) Under sin tid som vd för Exxon har Tillerson haft tät kontakt med den ryska regeringen. 2011/12 sedan skrev han ett avtal om oljeborrning i ryska Arktis, värt 300 miljarder dollar. Borrningarna har dock inte inletts eftersom USA riktat sanktioner mot Ryssland efter annekteringen av Krim. Tillerson har också fått en vänskapsmedalj av Vladimir Putin själv.
– Enligt USA Today var Rex Tillerson ansvarig när Exxon via ett dotterbolag gjorde affärer med Iran, Syrien och Sudan när länderna stod under sanktioner från USA, åren 2003, 2004 och 2005. Exxon säger att affärerna inte bröt mot amerikansk lag eftersom de genomfördes av ett europeiskt bolag och inga USA-anställda var inblandade.
– Som parhäst till den politiskt oerfarne Tillerson väntas Trump utse tidigare FN-ambassadören John Bolton. Bolton är en av USA:s mest hökaktiga politiker, som lobbat hårt för Irakkriget och förslagit att USA ska bomba Iran. Frågor har väckts hur man ska förena Trumps icke-interventionistiska politik med Boltons mycket interventionistiska visioner. AB
ExxonMobil and Iran did business under secretary of State nominee Tillerson US TODAY
3) Donald Trump launches radical agenda including plan to build nuclear missile defence system against North Korea and Iran The Telegraph
4) Feliks Garcia New York Tuesday 24 January 2017, Independent. Donald Trump signs executive actions to push through Dakota Access and Keystone XL pipelines Independent
5) Athena Jones, Jeremy Diamond and Gregory Krieg, CNN January 24, 2017. Trump advances controversial oil pipelines with executive action CNN
6) Jessie Hellmann – 01/23/17, The Hill, Trump reinstates ban on US funding for abortion overseas. The Hill
7) Philip Bump April 3, 2016, Washington Post, Donald Trump took 5 different positions on abortion in 3 days Washington Post
8) Jason Easley, Jan 22nd, 2017, Politicus News, Even Fox News Says Trump Is Lying About Inauguration Crowd Size Politicus News
9) Fox News US, January 21, 2017. FACT CHECK: Trump overstates crowd size at inaugural Fox News
10) Al Jazira, 25 jan 2017, Hamas warns Trump against moving embassy to Jerusalem ”Spokesperson tells Al Jazeera move would add ‘oil to the fire’ and insists Palestinians will not abandon the city.” Al Jazira
11) RT, Documentary Channel 22 Nov, 2016, Trump tax plan helps ultra wealthy, businesses more than middle class, hurts single parents RT
12) Rupert Neate, 23 November 2016, The Guardian, Trump’s tax plan: massive cuts for the 1% will usher ‘era of dynastic wealth’ The Guardian More than eight million low-income and single-parent families will face sharp tax increases under Donald Trump exacerbating income inequality, experts warn.

Posted in: Donald Trump, Ekonomi, USA