Vi har tappat perspektivet på hur skrämmande Trumps anklagelse är om att ”Obama avlyssnade mina telefoner”

Posted on 20 mars, 2017

0Trump, Vita huset och Trumps presstalesman Sean Spicer snärjer sig allt djupare in i lögnerna och den illvilliga ryktesspridningen om påstådd avlyssning av Trumps telefoner.

TEXT VOX Andrew Prokop 17 mars LÄNK

Från dag till dag med alltfler spektakulära ”nyheter”, är det lätt att förlora perspektivet. Och i år framför allt är det lätt för det onormala att bli normalt.

Så låt oss vara tydliga: Om president Trump verkligen saknar bevis för att backa upp sin anklagelser om att president Obama skulle ha telefonavlyssnat honom – som i allt högre grad verkar vara fallet – har han [Trump] illvilligt förtalat sin föregångare med en falsk anklagelse.

På torsdag (16 mars), gick flera topprepublikaner i kongressen ut offentligt mot president Trumps påstående om att den förre presidenten skulle ha avlyssnat Trump Towers telefoner:

”Jag tror inte på att det var en avslyssning av Trump Tower”, sade House Intelligence kommitténs ordförande Devin Nunes (R-CA), som vanligtvis är en stark Trump försvarare.
”Vi ser inga tecken på att Trump Tower varit föremål för övervakning av någon del av USA: s regering”, sade senatens Intelligence kommitté ordförande Richard Burr i ett gemensamt uttalande med sin demokratiska kollega.
”Ingen sådan avlyssning existerade”, säger Speaker Paul Ryan.

Men i Vita husets pressträff senare samma dag, upprepade pressekreterare Sean Spicer att president Trump ”står fast vid” sina anklagelser, och tillbringade flera minuter med att läsa utdrag från artiklar och tv-segment som han hävdade säkerhetskopierat dessa vilda anklagelser.

I det oavsiktliga undergrävandet av Trump, genom att försvara till synes oförsvarbara kommentarer, lyckades Spicer veckla in Vita huset i ännu mer problem. Han citerade en löst sammansatt rövarhistoria från Fox News om att den brittiska regeringen skulle ha använt brittiska spioner för att avlyssna Trumps telefoner, [underförstått för att bistå Obama].

Britterna har starkt förnekat detta, och CNN rapporterar nu att Trumps, Vita huset redan privat har bett Storbritannien om ursäkt för att de citerat lösryckta påståenden från Fox News. (Uppdatering: amerikanska tjänstemän berättade för Buzzfeed News att det kom ingen ursäkt, men det verkar ha varit en ”överslätande” samtal av något slag.)

På många sätt är det tillfredsställande att det politiska systemet har anpassat sig till Donald Trumps ovanliga personlighet och temperament. Där många tidigare ansträngt sig för att uppmärksamma presidenten Trumps varje ord, reser man nu mest bara sina ögonbryn när han säger något. Utländska ledare verkar ha insett att den amerikanska presidentens uttalanden inte är trovärdiga. Även Trumps allierade råder nu att inte ta honom ”bokstavligt.”

Men låt oss komma ihåg vad presidenten medgav i denna veckas intervju med Tucker Carlson: Trump anklagade Obama för en

”Nixon / Watergate” skandal inte därför att han fick information från en regeringsgenomgång av något slag, utan på grund av ett lösryckt Fox News påstående som citerar en Breitbart artikel som förlitade sig på en rapport från webbplatsen ”HeatStreet.”

[HeatStreet är en brittisk högerkonservativ skvallerwebsite och källan till den ryktespridning som Trump utgått från.]

”Om du såg Bret Baier [segment på Fox] och vad han sade och vad han talade om och hur han nämnde ordet avlyssning, skulle du känt dig mycket säker på att du kan nämna namnet”, säger Trump.

Detta är absurt. Det är också fasaväckande. Inte ens två månader in i detta [Trumps] ledarskap, har vi anpassat oss till det chockerande, skrämmande, fasaväckande. Uttalanden som tidigare skulle ha orsakat en stor skandal leder nu knappt till att vi höjer ett ögonbryn. /Slut utdrag artikel

KOMMENTAR
Jag finner det lika skrämmande att det i Sverige finns människor som accepterar Trumps ledarskap baserat på lögner och ryktesspridning. Detta har gjort mig mycket besviken särskilt som det också rör en grupp vars existensberättigande jag tidigare försökt försvara. Det om något är en ögonöppnare. Och mot mitt illamående över detta hjälper inga åksjukepiller.

Börje Peratt

Posted in: Donald Trump