31 maj 2010 Israelisk militär skjuter ihjäl 9 aktivister på internationellt vatten!

Posted on 31 maj, 2017

1


Blodbad på skeppet Mavi Marmara. Foto: (c) IHH

En internationell fredskonvoj med förnödenheter till Palestina angrips den 31 maj 2010 på internationellt vatten av israelisk militär i helikoptrar och attackbåtar. Efter bordning av skeppen skjuts 9 aktivister ihjäl, de flesta i ren avrättningsstil och bakifrån.

”Alla medel tillåtna”

Förutom att Turkiet bröt de diplomatiska förbindelserna med Israel vidtog FN, USA, EU inga åtgärder. FN krävde en förklaring från Israel och genomförde en utredning av bordningen. Henning Mankell som färdades på det grekiska fartyget Eleftheri Mesogeios har beskrivit hur svartklädda kommandosoldater bordade fartyget från gummibåtar och helikopter. Han har senare kallat bordningen för sjöröveri och kidnappning.
Mattias Gardell som färdades på det fartyg där personer dödades har hävdat att det var överlagt mord.

Gazakonvojen, internationellt kallad Freedom Flotilla, med den deltagande svenska föreningen Ship to Gaza och ytterligare fem fartyg i konvojen hade svarat nekande på en order om att lämna internationellt vatten och gå in i israelisk hamn för kontroll av last. Konvojens ledare vägrade åtlyda uppmaningen och sade att deras destination var Gaza. Syftet var att ta sig förbi den enligt dem olagliga israelisk-egyptiska blockaden av Gazaremsan och förse Palestinier i Gaza med sjukvård och livsmedel.

Obduktionen visade att de nio aktivister som dödades på fartyget Mavi Marmara sköts med trettio skott av nio millimeters ammunition, av vilka flera på nära håll. Den 60-årige Ibrahim Bilgen träffades av fyra skott, i tinningen, bröstet, höften och ryggen. Den 19-årige Fulkan Dogan, som även var amerikansk medborgare, träffades av fem skott från under 45 centimeters avstånd i ansiktet, bakhuvudet, två gånger i benet och en gång i ryggen. Två andra män sköts fyra gånger vardera, och fem av offren sköts antingen i bakhuvudet eller i ryggen, enligt Yalcin Buyuk, en av obducenterna.

De dödade
  • Cengiz Akyüz, född 1969, dekoratör och byggnadsarbetare.
  • Ibrahim Bilgen, född 1949, elektriker och ingenjör.
  • Çetin Topçuoglu, född 1956, tränare för turkiska landslaget i taekwondo.
  • Fahri Yaldiz, född 1968, brandman.
  • Cengiz Songür, född 1962, textilhandlare.
  • Ali Haydar Bengi, född 1970, litteraturvetare, översättare och pedagog.
  • Necdet Yildrum, född 1978, apotekare.
  • Cevdet Kiliçlar, född 1972, journalist och fotograf.
  • Furkan Dogan, född 1991, gymnasist

Försoningsprocess

FN: s generalsekreterare Ban Ki-moon tillkännagav i augusti 2010 att en utredning skulle genomföras under ledning av Geoffrey Palmer. Palmerrapporten publicerades den 2 september 2011 med uppgift att uppmana Israel och Turkiet att fortsätta försoningsförhandlingar. Rapporten fann att den israeliska marina belägringen i Gaza var laglig. Rapporten fann också att graden av våld som användes mot Mavi Marmara var ”överdriven och orimlig” och att det sätt som Israel behandlade kvarhållna besättningsmedlemmar brutit mot internationell människorättslagstiftning.

Israel erbjöd Turkiet 20 miljoner dollar i kompensation för razzian. Den 22 mars 2013, i telefonsamtal mellan Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan, bad den förra på sin nations vägnar om förlåtelse. Erdoğan accepterade ursäkten och båda gick med på att inleda ytterligare diskussioner. Den 29 juni 2016 slutfördes avtalet och godkändes av den israeliska regeringen.

Börje Peratt

Referenser

Gazakonvojen

SvD. Ship to Gaza stormades – flera döda

AB Räden blev ett blodbad

Open Letter to Stephen Harper from Canadian survivors of the Gaza flotilla attack Länk

Gaza flotilla raid