Trumps försvar mot Comey kan slå tillbaka

Posted on 11 juni, 2017

0James Comey har verkat som FBI-chef från september 2013 till maj 2017 då han sparkades på direkt order av president Donald Trump. Innan avskedandet bedrev FBI en utredning om Rysslands misstänkta inblandning i presidentvalet. I utredningen figurerade den förre nationelle säkerhetsrådgivaren Mike Flynn, utpekad som kontaktman för Ryssland. Trump, som besvärats mycket av utredningen, ska personligen ha bett Comey att lägga ner ärendet. Comey har kallats in till senaten för att förhöras om denna utredning och om vad som har ägt rum i samtal med Trump. FaktaGrind rapporterar om Den avsatte FBI-chefens förödande anklagelser mot president Donald Trump.

Trump har för ovanlighetens skull varit tyst ett helt dygn och sedan gått till motattack och hotat med att spela upp band från deras gemensamma möten. Det är ett klassiskt Trumpmaktspråk men tänk om Trumps eventuell inspelning ger stöd till Comeys version. Eller om Trump blåljuger (som vanligt) och inte har någon inspelning. Hur som helst så finns sannolikt inget band som skulle förändra det som sades, till Trumps fördel, om han nu inte manipulerar en inspelning. Trump vet om faran med det och ju längre det dröjer med att redovisa detta (påhittade band) desto mindre trovärdigt blir det.

Nästa steg är då att anklaga Comey för att ha läckt. Om Trump nu tillstår det så tillstår han ju indirekt att Comey talar sanning.

Amerikansk press och media varnar för att Trumps försök att försvara sig mot Comeys anklagelser kan slå tillbaka [1] och riskera att Trump gräver sin egen grav [2], vilket rent av slutar i riksrätt [3]. Flera stora medier har dragit slutsatsen att vi kommer allt närmare en riksrätt för Trump [4][5]. Den enda frågan är var skammgränsen går för republikanerna som med makt i både senat och kongress kan stoppa detta. [6]

Det är också fascinerande att se hur svenska medier rapporterar. Huvudrubriker kan sammanfattas i att ”Trump: Comey lögnare.” Sådana rubriker återfinner jag inte i någon engelsk eller amerikansk press. inte ens i Fox som nu snarare tycks överge Trump.

Börje Peratt

Källor

1) NBC news Why Donald Trump’s Attempt to Go After James Comey Could Backfire

2) Trump’s claims that Comey lied under oath put him in a pickle.

3) The Guardian: Comey’s testimony shows: the impeachment machine is warming up

4) Newsweek Trump Impeachment Calls Surge as President Faces ‘Most Serious

5) Washington Post Comey’s testimony changed everything — and not in Trump’s favor

6) USA Today Hoping for Trump impeachment? Think again

Posted in: Politik, USA