Desperata terrorister

Posted on 18 augusti, 2017

0


Några veckor innan terrorattacken på Las Ramblas var vi i Barcelona och besökte bland annat Ramblan ett par gånger. Våra närmaste bor och jobbar där.

Så har det hänt igen. Vedervärdigt, sorgligt, desperat. Jo terrorism är de desperatas metoder att göra sig hörda. Det är också av sådana skäl som många anser att man inte ska släppa in så kallade ”Återvändare”. De har som flera muslimska boende i Sverige säger: -”förverkat sin rätt både till medborgarskap och uppehåll i Sverige.” -”Fattar man inte vad Sverige erbjuder ska man inte heller utnyttja Sverige.” Frågan är vart de då tar vägen?

Men om vi vidgar perspektivet och ser lite historiskt på detta så är terrorism inget nytt.

Sternligan (liga av sionistiska ligister) mördade den svenska FN-delegaten Folke Bernadotte i en terroristattack straxt efter andra världskriget. På wikipedia kallas Bernadottes mördare för ”frihetsgrupp”. När sedan Israel bildades var det palestiniernas tur att ses som antingen frihetskämpar, ligister eller terrorister då de ville ha tillbaka sitt land.

Det vi idag ser kan också jämföras med det som ägde rum i Storbritannien då Nordirländsk frihetskamp och motstånd mot Engelskt styre terrorbombade London för att visa att man inte ansåg att detta lands invånare skulle känna sig säkrare än de utsatta katolikerna i Belfast.

ISIS kunde bildas då USA begick folkrättsbrott och gick in i Irak, friställde den irakiska armén vars mest frustrerade kunde gå rakt in i händerna på revolterande sunnimuslimer som bildade ISIS (länk).

Vi, de flesta av oss, anser det vedervärdigt att utsätta oskyldiga för detta oberäkneliga våld men det har nu blivit de desperatas metoder. Vilket terrorister försvara med att egna kvinnor och barn slaktas … Logiken haltar och ”belöningen” ger knappast jungfrur utan en evighet i helvetet.

Som Dalai Lama uttryckt det: Bed för dem eftersom de kommer att möta mycket svårare plågor än dem de åsamkat sina offer.

Det enda framkomliga i detta är en målsättning att utveckla våra samhällen i demokrati, konfliktlösning, rättvisa och en god vilja som omfattar alla. Och det här med religion… Var och en har rätt till sin egen tro bara man inte inbillar sig att den står över någon annans.

Börje Peratt

Posted in: ISIS, Terrorism