Missbruket av Allahu akbar

Posted on 19 augusti, 2017

0


skärmdump svt direkt 20170819


”Gud är större”, på arabiska ”Allahu akbar”, är den islamisk troendes uttryck för att hedra Allah. Det var också den marockanska knivmördarens stridsrop som ändade två oskyldiga människors liv i Åbo och skadade fler andra.

”Allahu akbar!” har blivit ett utrop bland jihadister och terrorister i deras krigiska uppsåt. Men för detta har de inget stöd i islam. De missbrukar och vanhedrar således religionen och uttrycket för sina kriminella handlingar.

Attacken på Las Ramblas i Barcelona och nu senast på Åbo torg utfördes främst av unga marockaner. De kan ha flytt sitt land för att söka ett bättre liv. De kan ha misslyckats med att få asyl. Frustrerade över hela sin livssituation och med ett hat mot dem som har det bättre. I Åbo drabbade det kvinnor.

Vilsna unga drar runt i Europa och utan vuxenstyrning lägger de grund till kriminella ligor. Man pratar om närmare 500 bostadslösa unga i Stockholmstrakten. Hur stor är risken för att någon/några blir inspirerade av det som nu hänt.

I en hopplös och desperat tillvaro kan vad som helst hända.

Marocko har gått från ett ganska trivsamt turistland till en polisstat där det kokar av misstro och förtryck. Isis har trängt fram även här. Ny marockansk hemlig polis jagar misstänkta terrorister SVT

I Marocko har man de senaste åren skärpt kampen mot terrorismen genom en mängd åtgärder såsom ny terroristlagstiftning och ny underrättelseorganisation som samarbetar nära med polis och specialstyrkor. Var tredje vecka, i snitt, har en misstänkt terrorcell avslöjats i landet. Tillslagen filmas och visas i statliga marockanska tv.

Om dessa celler nu sprids i Europa så kan vi se attackerna på Las Ramblas och Åbo torg som en organiserad manifestation av hatet. Tyvärr sprids med detta också rädslan och hatet mot utvalda grupper som nu lever i Norden och Europa.

Europas fria rörlighet utnyttjas och stulna pass och idkort är sätt att skapa sig fri lejd.
När säkerhetspolisen kan identifiera hoten kommer det sannolikt att innebära att man ringar in dessa celler vilket även kommer att drabba ett flertal som inte är skyldiga.

Det alla kan ha haft gemensamt är drömmen om ett bättre liv. De som gett upp drömmen kan bli offer för manipulation och hatets hjärntvätt. Vuxna som ska hjälpa dem till rätta, var finns de?

Börje Peratt

Posted in: ISIS, Terrorism