Desperat Trump slår in öppna dörrar

Posted on 27 oktober, 2017

0


Donald Trump och Mike Spence juli 2016. Wikicommons.

När även Trumps parti, republikanerna ifrågasätter Trumps egenskaper och moral och kanske hoppats på att han vid dryga 70 ska mogna så tvingas Trumpadministrationen i desperation hitta på något som kan verka samlande och hoppingivande. Valet föll nu på drogeländet.

I referenser finner du länkar till några av tusentals artiklar om hur republikaner vänder Trump ryggen. Vill man höra vad republikanen Arnold Schwarzenegger har att säga om Trump så är det bara att googla. Ord och inga visor.

Trump utnyttjar nu således narkotikasituationen men har uppenbarligen inte förstått vare sig orsaken till den eller hur den ska hanteras. Ja annat än med vapen förstås. Men vilka ska skjutas? Läkemedelsindustrin, läkarna, de drogberoende? Hur tänker du här Trump?

SVT publicerade en artikel den 30 juli 2017 av Ella Berger. Slutsatsen är inte som Trump påstår att det är invandrare från Mexico eller Latinamerika som orsakat den akuta massdöden pga av drogmissbruk. Det är den amerikanska läkemedelsindustrin.

Så drabbades USA av en dödlig drogepidemi

… utvecklingen av det som i USA fått namnet Opioidepidemin, eller ibland heroinepidemin, är på väg i en skrämmande riktning. Enligt preliminära siffror som New York Times tagit del av kommer antalet människor som dött i överdoser 2016 att vara någonstans mellan 59.000 – 65.000 personer. Det är fler amerikaner än vad som dog under det nästan 20 år långa Vietnamkriget. Siffran inkluderar alla typer av droger, men man räknar med att omkring två tredjedelar är opioider.

Läkemedelsbolaget Purdue Pharma bakom katastrofen

För att förstå varför antalet amerikaner som är beroende av opioider ökat med omkring 900 procent de senaste 20 åren måste man, enligt Andrew Kolodny, gå tillbaka till början av 1990-talet.

– Det var då läkare började skriva ut receptbelagda opioider mycket mer aggressivt. Då kanske du undrar, vad gjorde att läkarna började skriva ut de här medicinerna? Svaret är att läkarna svarade på en briljant kampanj från en stor tillverkare av smärtstillande läkemedel, ett läkemedel som innehåller en substans som är väldigt lik heroin.

Trumps populism går ut på att utnyttja folks missnöje och sedan föra dem bakom ljuset som om det är han som ska rädda världen med åtgärder redan igångsatta långt tidigare och av andra. Dessutom vet vi att när Trump öppnar käften eller twittrar så är det till 95 % osant och ligger annat bakom. Skulle inte förvåna mig om det kommer fram att Trump själv har del i drogeländet. Att piska upp stämningen här ger ju klirr i vapenförsäljningskassan en bransch som finansierar Trump.

USA har satsat stort på att bekämpa illegal införsel av narkotika. Nu handlar det således om en legaliserad produkt som kraftigt drivit fram en kris som är mycket komplicerad. Motivet bakom detta skulle vara att det är bättre med en legaliserad produkt och läkare som håller koll på missbruket. Ungefär samma argument som drogliberalerna i Sverige (Holland, Danmark, Portugal och ja resten av Europa) ägnat sig åt.

Men återigen så ser vi hur den primitiva antiintellektualismen formulerar sin egna fördomsfulla förklaringar i linje med Trumps påstående. Fakta saknar här betydelse och Trumpvärldens högerextremism drar allt längre åt höger med konfrontativa och polariserande drivkrafter.

Jag ställer åter frågan hur långt ska det gå innan Trumpföljarna inser vad som pågår och lämnar hans fanclub.

Börje Peratt

Referenser
1) Republican senators are striking back in Trump’s public war of words Länk1
2) Republican leader Mitch McConnell ‘doubts whether Trump can salvage his administration’ Länk2
3) Trump widens rift with key Republican leaders Länk 3
4) In stunning rebuke of Trump, two GOP senators accuse him of undermining American values Länk4

Posted in: Donald Trump, droger, USA