Alla människor lika värde?

Posted on 27 november, 2017

0



SD ledamoten Martin Strid uttalade sig om att en grupp i samhället inte är fullt likvärdig med andra människor. Då SVT återger uttalandet så vill man vara tydlig med att SVT är mot innehållet.
”Det handlar om människor lika värde och SVT tar därmed avstånd från uttalandet.” Varför får jag en bismak av SVT’s banala förstärkning av sin uppfattning? Jag tänker på Åsa Romson då hon som en av Miljöpartiets talespersoner kunde säga att:

”För de allra flesta av oss är faktiskt inte just vita, heterosexuella, medelålders män utan människor, ni vet sådana som har lika värde”.

Med detta har hon ju i ett slag påstått att vi vita medelålders heterosexuella män inte är fullgoda människor (Länk GP). Inte blev hon utesluten för det och inte var SVT noga med att ta avstånd från det uttalandet.

Jag vill därför betona att i det här klippet finns ett uttalande som ifrågasätter all människors lika värde. Jag som vit heterosexuell medelålders man hävdar alla människors lika värde och tar därmed avstånd från uttalandet.

Notera applåderna och jublet från hennes miljöpartistiska vänner. I dessa #metoodagar kan det rent av uppfattas som hets mot ”folkgruppen” alla vita heterosexuella medelålders män. Romson omfattar inte de män som ligger bakom terrorism och våld i övriga världen som kidnappar barn och gör dem till sexslavar. Det kan ju förefalla märkligt att Romsons uttalande inte gäller dem. De flesta av dem är i alla fall inte vita medelålders män.

Sedan undrar jag över förmågan att hantera statistik. En rundfrågning har kommit fram till att var tredje tjej säger sig blivit utsatt för sexuellt trakasseri. Jo det är för uselt att detta sker. Och än mer uselt då det går till våldtäkt. En genusgrupp bestående av sex kvinnor vid Göteborgs Universitet har fått det till att hälften av alla män begått dessa avskyvärda handlingar. Denna slutsats strider mot såväl hur man läser statistik som annan forskning. Snarare är det så att ett fåtal män begår väldigt många övergrepp. Dessa män får också den lägsta statusen då de bestraffas med fängelse.

Jag delar med de flesta vita heterosexuella medelålder män en vämjelse över det som drabbat dem som nu vittnar i olika #metoo sammanhang. Har man döttrar är styrkan i vämjelsen än mer.

Jag slår pannan i marken och ber för min egen del och alla män som står på kvinnans sida i detta om ursäkt. Varför såg vi inte varför kunde vi inte skydda er? Jag ber också om ursäkt om jag vållat någon lidande för att jag inte varit tillräckligt uppmärksam eller respektfull i mitt eget agerande.

Därför är #metookampanjen så angelägen. ”Vi människor behöver uppleva det värsta för att tydliggöra vad vi inte vi ha.”
Och fortfarande har USA den värsta flåbusen som president. Som tillhör dem som skadat så många kvinnor med sitt agerande. Hur kan han ha så många kvinnliga fans också i Sverige?

Börje Peratt