Vänta och se

Posted on 17 december, 2017

0


Donald Trump / Adolf Hitler

Nationalsocialistiska partiet i Tyskland fick vid riksdagsvalet 1928 endast 2,8 procent av rösterna. Hitlers följare var missnöjda men sa ”vänta och se”. När vi tar över blir det annat ljud i skällan.

Två år senare 1930 fick man 18,3 procent av rösterna och blev det näst största partiet efter socialdemokraterna.
Hitlers agitation väckte ökad oro men omgivningen sa:

– ”Vänta och se, han kanske lugnar sig.
– Han vill ju bygga upp Tyskland.
– Ja han vill göra Tyskland stort igen!”

Den enväldige Führern reste land och rike runt och arrangerade massmöten där han bombastiskt upprepade ”slutgiltig lösning!”, ”kasta motståndare i fängelse!” och ”Vi ska upprätta en STARK STAT!”.

Många blev än mer oroliga men omgivningen lugnande med att:

”Vänta och se han lär sig så småningom vad demokrati innebär”

Führern log i mjugg ”Ja vänta och se…”
I juli 1932 blev Nationalsocialisterna Tysklands största parti med drygt 37,3 procent av rösterna. Snart därpå förbjöd han alla demokratiska partier och utsågs till Rikskansler. Dvs diktator.

De som inte ville ”vänta och se” lämnade Tyskland.

Vi hör nu motsvarande uttryck när det gäller Trump. Han kan naturligtvis inte utse judarna som skyldiga till allt ont nej det stigmat har har han istället lagt på latinos, svarta och muslimer.

Trump propsade på att president Barack Obama skulle visa sitt personbevis eftersom han inte trodde på att Obama föddes i USA. När beviset kom fram var han fortfarande inte nöjd.

”En ‘extremt trovärdig källa’ har ring mitt kontor att berättat att @BarackObama’s födelsebevis är en förfalskning.” Trump Twitter

Genom att angripa Obama för att vara muslim uppvisade han både sin rasism och sin fobi.

”Det kanske står någonting där, kanske religion, kanske står det att han är muslim. Jag vet inte. Kanske vill han inte ha det. Eller så kanske han inte har ett personbevis”, spekulerade Trump i kanalen Fox news i mars 2011.

Till detta kan vi föra att Trump har visat stora framfötter när det rör övergrepp mot kvinnor, övergrepp på miljö, stimulans av vappenlobbyn, skydd av hatbrottslingar, påhitt som pizzagate, våldtäkter på skönhetsmissar, listan är lång …

Jo jo vänta och se…

Börje Peratt