Rökförbud sprider sig

Posted on 28 januari, 2018

2


Rökare och luftförorening (linoleumsnitt, Börje Peratt 1974)Jag älskar uteserveringar vår – och sommartid, men tyvärr förstörs den friska luften av rökare. Sidoröken är dessutom minst lika farlig som den rökaren drar in.

Varför ska de som inte röker behöva riskera hälsan. Rökarens tyranni (till vilka jag har hört) är över och i detta fall stöder jag helt och fullt S förslaget: rökförbudet omfattar perronger, hållplatser, lekplatser och uteserveringar.

En kompis till mig var i NY och tog upp en cigarill på en uteservering och blev bortkastad av restaurangägaren. Han riskerade nämligen att få restaurangen polisanmäld.

New York City Smoking Laws You Should Know

”New York City är inte den mest vänliga platsen för rökare. Enligt rökfri-luft-lagen är rökning olaglig på de flesta inomhusplatser, inklusive barer, restauranger, klubbar, kontor och många andra allmänna utrymmen. År 2011 utvidgade New York City Council lagens räckvidd till att förbjuda rökning i parker, stränder, pooler, promenadstråk utomhusserveringar och andra områden kontrollerade av New York City Parks Department.”

I Finland går man nu ännu längre. Förutom förbud på allmänna platser kan det också vara slut på rökandet i vad man kan betrakta som helt privata områden.

– ”Den nya tobakslagen som träder i kraft den 20 maj gör det lättare att förbjuda rökning på balkonger och utomhusområden, men också i bilen (om där finns barn) och inne i lägenheter. Bostadssammanslutningar kan i fortsättningen ansöka om totalt rökförbud om rökspridningen upplevs som störande.”

Börje Peratt

Taggat: