Elevuppror om strängare vapenlagar – då vill Trump beväpna lärare

Posted on 25 februari, 2018

0


Skolskjutningen i Florida orsakade en massiv elev och föräldrademonstration mot vapen och för lagar som begränsar vapenköp. Trumps svar går i linje med vapenlobbyorganisationen NRA. NRA-chefen Wayne LaPierre krävde i ett tal beväpnad personal på alla landets skolor.
National Rifle Association motsätter sig begränsningar av USA:s vapenlagar

Budskapet är: sälj fler vapen, öka intäkterna för vapenindustrin och gör skolorna ännu farligare.

Skulle detta ske kommer vi att läsa om lärare som tappat koncepterna och skjutit elever.


Amerikanska storföretag bryter med NRA under hashtag #BoycottNRA
I USA har flera stora företag nu brutit med vapenlobbyorganisationen NRA. Det är en reaktion på den kritikstorm mot lobbygruppen som vuxit på sociala medier efter skolskjutningen i Florida.

Först meddelade biluthyrningsfirmor att de inte längre kommer ge rabatt till NRA:s medlemmar. Därefter följde hotellkedjor, försäkringsbolag och USA:s största privatägda bank som avslutat sina samarbeten med lobbygruppen.

Idag kan tonåringar i USA i praktiken handla pistoler och gevär rakt över disk men måste visa leg om de ska köpa tobak och sprit.

NRA ger mycket kampanjbidrag till republikanska politiker för att upprätthålla rätten för alla att bära vapen och kunna köpa dem enkelt. Men efter den senaste skolskjutningen i Florida har också studentupproret mot landets liberala vapenlagar blivit något som både reaktionära högerpolitiker och företag behöver förhålla sig till.

NRA föreslår att lärare ska få utbildning i hur man skjuter elever ”som möjligen kan vara farliga”.
En lärarlegitimation förutsätter då jaktlicens på barn och skjutklubbar ska lära ut hur man träffar rörliga objekt. Om Trump ställer upp som moving target kan man räkna med att många lärare vill öva på honom.

Börje Peratt

Posted in: Donald Trump, USA