Trumps tullpolitik slår tillbaka!

Posted on 2 juli, 2018

0Dokumentärserien ”Dox: New York Times och Donald Trump – slaget om sanningen” har sänts i SVT under sommaren 2018. Avsnitt 1 om ”De första 100 dagarna”.

Sedan Donald Trump flyttade in i Vita huset har livet på anrika New York Times inte varit sig likt. Oscarnominerade Liz Garbus följer redaktörer och reportrar på världens mest inflytelserika tidning under ett kaotiskt år när de försöker skildra den nyckfulle och impulsive presidenten.

Det är intressant att höra direktupptagningar från Trump där han pratar om fattiga och utslagna och industrier som lagts ned och att allt det ska stoppas nu. Med facit i hand vet vi att hans politik gör fattiga fattigare och att industrier flyr landet, således blir det färre jobb på de orter han säger sig värna. Och allt blir dyrare istället för billigare. Trots att världsekonomin haft en högkonjunktur i flera år så är den lägre i Trumps USA. Trump anklagade Obama för en usel ekonomi. Vad fakta nu säger ett och ett halvt år senare att Trump på inget sätt överträffat Obama, snarare tvärtom och det under högkonjunktur.

Vad som blir effekterna av det tullkrig Trump startat kan vi ana då stora amerikanska företag lämnar USA för att kunna erbjuda sina kunder i Europa och på andra håll i världen sina produkter utan skatte/tullpålagor. Trump ville ju tvärtom utveckla industrierna så att fler amerikaner skulle få jobb. Effekten blir nu den motsatta. Naturligtvis stör detta Trump så att han nu hotar Harley Davidsson för sin flytt till Europa.

I vanlig ordning påstår Trump i sina anklagelser saker som han saknar belägg för bla att det amerikanska folket är mot HDs flytt av exportrelaterade produkter till Europa. Nåväl detta bevisar att Trump inte är världsmästare på tullpolitik. Hans stil är inte särskilt presidentlik snarare diktatorsfasoner.

Börje Peratt

Posted in: USA