Hyckleriet kring mordet på Kashoggi

Posted on 30 oktober, 2018

1


President Donald Trump visar ett diagram om vapenförsäljningen till Saudiarabien under ett möte med den saudiska kronprinsen Mohammed bin Salman i Vita huset, den 20 mars 2018, i Washington. VOA News

Ett av de större hycklerierna under 2018 var Saudiarabiens prins Mohammed bin Salman desperata försök att vilseföra omvärlden när det gäller mordet på den saudiska journalisten Jamal Khashoggi och ovanpå det Trumps inledande försök att bejaka dessa lögner som trovärdiga.

Mordet på den saudiska journalisten Jamal Khashoggi ägde rum på saudiska konsulatet i Istanbul 2 oktober 2018 då Kashoggi skulle hämta papper för sitt förestående giftermål. I alla bisarra ingredienser ingår att en lookalikestandin lämnade konsulatet i den då sannolikt redan döde Koshaggis kläder. Bevakningskameror avslöjade komplotten.

Saudiarabiska journalisten Jamal Khashoggi styckmördad på saudiska konsulatet i Istanbul

När verkligheten stod där med sin obevekliga sanning tvingades Trump att överge ”fursten”, jag menar kronprinsen och komma med mer adekvata uttalanden. Stackars Trump tvingades att för en gång skull försöka bli sanningsenlig.

Mohammed bin Salman, känd även under initialerna MBS, född 31 augusti 1985 i Jeddah, är kronprins av Saudiarabien och landets försvarsminister. Han är även chef för kungliga hovet. Han är känd som hetlevrad och våldsam så hans personlighet förklarar till en del det idiotiska tillvägagångssättet.

När så denna kronprins bryter tystnaden tre veckor efter att Kashoggi försvann och Saudiarabien försökte få det till att Kashoggi lämnat ambassaden levande, och därefter att någon skurk mördat honom och till slut efter överväldigande bevis tvingats tillstå att hans närmaste säkerhetsvakter utfört mordet, kommer han med ett uttalande om att ”detta avskyvärda brott måste bestraffas”.

Flera misstänkta för att i praktiken ha utfört mordet har identifierats och kan kopplas direkt till Saudiarabiens kronprins, skriver New York Times. En av de misstänkta är enligt tidningen Maher Abdulaziz Mutreb, en diplomat knuten till Saudiarabiens ambassad i London. Han ska ha gjort omfattande resor tillsammans med kronprinsen Mohammad bin Salman, troligen i egenskap av livvakt. Han har fotograferats tillsammans med prinsen när de kliver av flygplan tillsammans i både Paris och Madrid, och kan även ses på bilder i Houston och Boston och vid prinsens besök i FN.

Det är emellertid ingen som tror att Bin Salmans säkerhetsvakt skulle ha planerat och genomfört mordet utan bin Salmans uttryckliga order. Mohammed bin Salman framstår idag som en vedervärdig mördare som mycket medvetet sett till att inte bara bestraffa utan tortera Kashoggi och sedan kapa hans kropp bit för bit och vanställa ansiktet. Det är en hämndaktion av psykopatisk magnitud.

Med tanke på den starka relationen och USAs beroende av Saudiarabien som inköpare av amerikanska vapensystem för stora pengar, hamnade Trump i en besvärlig situation och menade att man från amerikansk håll inte kunde införa sanktioner och äventyra 60 000 arbetstillfällen i USA. Sedan växte denna summa från dag till dag och slutade med att 1 miljon amerikanska arbetare skulle förlora jobbet. Som om detta skulle ursäkta att Trump inte tar ställning mot den saudiska prinsen och mordet på en journalist stationerad i USA. I ett sådant läge menar 1500-talsfilosofen Machiavelli att Fursten måste ta till storsläggan och om inte starta ett krig så näst intill för att vända på allmänhetens huvud. Sex timmar efter att jag publicerat en artikel som avlutades med en slutsats om detta problem, proklamerade Trump att USA skulle hoppa av kärnvapenöverenskommelsen med Ryssland och världens blickar vändes mot Ryssland som menade att detta var ett mycket allvarligt hot. Om avsikten nu var att minska trycket på Trump och Kashoggiaffären så misslyckades det.

Både Mussolini och Hitler tillintetgjorde den fria pressen och kallade journalister förrädare. Därmed kunde man hålla ifrågasättanden i schack. Trumps fiendskap mot den fria pressen är känd och han har skapat en situation som gör journalister och Trumpkritiker till fritt villebråd.

– ”Jag kallar pressen vår fiende och det är dom” (D Trump) Länk

Trump attackerade den fria pressen som ”sanna fienden mot folket” dagen efter att en bomb skickats till CNN.

Någon vecka efter mordet på Kashoggi dök rörbomber upp hos politiker, journalister och kritiker till Trump inalles blev det 13 mål runt om i USA. Detta gav också en del uppmärksamhet men blev tunna rökridåer då Kashoggi fortfarande fanns kvar i mediers och i folks medvetande. Nu tog också hyckleriet sig till en ny dimension. Trump som är den som mest intensivt har spritt hatpropaganda och fientlighet och uppmanat till våld försökte nu med kluven tunga framstå som den som fördömde dessa mailbomber och krävde att den skyldige skulle fångas in. Jo, en skyldig greps. Hur kunde Trump i förväg påskina att det var frågan om EN människa? Med tanke på att de rör 13 rörbomber skickade till 13 olika adresser i USA är det frågan om en apparat av sannolikt större omfattning än att bara en person skulle ha genomfört denna terrorakt. Dessutom en person som bor i en husbil.

Strax därpå kommer dödsskjutningarna i en judisk synagoga. ”Dödligaste attacken mot judar i USA:s historia.” SvD Länk

En terrorakt och ett hatmord uppmärksammat i hela världen borde väl räcka för att också ta död på diskussionerna om Kashoggi. Men Nej. Att Trump med sina hatiska uttalanden inspirerat till dessa dåd råder det knappast något tvivel om.

Vita huset förnekar att Trumps retorik orsakat brevbomber och hatvåldet i samhället.
White House denies that Trump’s rhetoric to blame …
Hans illa dolda signaler i framträdanden och på Twitter stärker vitmaktrörelsen i att vidta våldsamma åtgärder mot dem som man utser till fiender. Alla dessa slumpmässiga eller medvetna undanmanövrer räcker inte för att minska uppmärksamheten.

De fortsatta reaktionerna på mordet på Kashoggi till trots rubbas knappast finanserna eller vapenhandeln annat än marginellt. Dock kommer det saudiarabiska kungadömet nu att få ikläda sig bilden som avskyvärd. Låt vara att ryska och nordkoreanska despoter mördar sina fiender var helst de befinner sig i världen vilket gäller för flera andra auktoritära länder som Israel och USA men möjligen sköts det ”snyggare”. Amerikanernas mord på bin Laden var på ett sätt rättfärdigat och kan ses som vedergällning för 9/11 då nära 3000 oskyldiga dödades vid flygattacker mot tvillingtornen i World Trade Center på Manhattan. Men mordet på en journalist som försvarat mänskliga rättigheter och kvinnors krav på ökad frihet i Saudiarabien är oförlåtligt.

Kronprins Mohammed bin Salman anklagas av många för att ligga bakom mordet på Khashoggi. Bild: AFP / Lehtikuva

Saudiåklagare: Mordet på Khashoggi var avsiktligt. Länk Yle. Han som gav order om brottet kräver nu att brottsförövarna ska bestraffas men går naturligtvis själv fri så länge han håller sig vid makten.

Till detta hyckleri kan vi föra den alternativa högern som hyllar Trump som antiglobalist när han i själva verket är den största globalisten av alla utifrån hans syn på sig själv.

– ”Jag är nationalist och globalist” (D. Trump) Länk

Detta innebär i praktiken imperialism fastän Trump möjligen inte har förstått den slutsatsen. Trump sätter USA, vapenindustrin och den amerikanska olje- och kolindustrin före resten av världen. Och vad tjänar han på det? Trump är naturligtvis idealist liksom hela hans nepotistiska administration!

– ”Its a family business” (D. Trump) Länk

Börje Peratt

Referenser
Erdoğan riktar misstankarna om mordet på Khashoggi på saudiska kronprinsen – mordet var planerat och förberett och godkändes på högsta ort YLE

, Donald Trump, Empire, and Globalization: A Reassessment, LÄNK

Wall Street Journal, Why Donald Trump Decided to Back Off Nafta Threat LÄNK