Thomas Mattsson sparkad från Expressen

Posted on 1 september, 2019

1


Thomas Mattsson fd chefredaktör i Expressen och pådrivare av förföljelserna av Erik Enby. (wikicommons CC BY-SA 4.0)

Thomas Mattsson, Expressens tidigare chefredaktör, ska enligt branschtidningen Dagens Media ha tvingats att sluta på tidningen. Mattsson meddelade sommaren 2019 att han med omedelbar verkan skulle lämna posten.

Oförmåga att samarbeta inom Bonnier News ska ha varit en orsak. Aftonbladets Jan Guillou säger sig känna skadegläjde över att Thomas Mattsson försvinner som chefredaktör på Expressen efter tio år på posten och nära 25 år på tidningen.

”På ett område, som naturligtvis ingen berört, var Thomas Mattsson en skurkaktig publicist i särklass.”

Guillou kritiserar framför allt Thomas Mattsson för hans kränkande namn- och bildpubliceringar.
Men här har Jan Guillou fel eftersom undertecknad tydligt berört denna problematik i såväl filmen ”Läkaren som vägrade ge upp” som i ett flertal artiklar.

Särskilt iögonfallande var den där Expressen placerade bilden av en våldtäktsman bredvid Erik Enby och kallade dem ”Sveriges farligaste läkare”. Läkaren som våldtog en nedsövd patient jämställdes med Erik Enby som gav patienter C-vitamin.

Ett annat problem för tidningen Expressen rör bristande reklamintäkter och ett sparbeting på 45 miljoner som drabbar tidningens redaktioner. Först och främst vem vill göra reklam i en blaska som ägnar sig åt häxjakt.

Vi får väl se om denna förändring av Expressens ledning och resurser påverkar Vetenskap & Folkbildning (VoF) och Dan Larhammars möjligheter att i hEXPRocESSEN fortsätta jaga oskyldiga människor som eftersträvar humanism och hälsofrihet.

Börje Peratt

Relevanta artiklar på Debatt:
Kontrollen över vår hälsa
Karin Pihl, lydig papegoja i hexprocess mot Vidarkliniken
Journalistik – integritet och mod