”Thomas Mattsson var en skurkaktig publicist”

Posted on 22 september, 2019

2


– Thomas Mattsson var en skurkaktig publicist i särklass. Ingen tidning i Sverige har någonsin med namn och bild hängt ut så många människor för grov brottslighet som Expressen. Skyldiga och oskyldiga om vartannat. Det måste under Mattssons tid som ansvarig utgivare röra sig om tjogvis med uthängda påstådda brottslingar av grövsta typ. Om man bara räknar de oskyldiga.
(Jan Guillou)

När Thomas Mattsson blev chefredaktör i Expressen blev han också propagandageneral i drevet mot Dr Erik Enby vilket förärade tidningen ett nytt namn: hEXPRocESSEN.

Thomas Mattson vägrade svara på min fråga om mediaetik så jag utnyttjar hans egna formuleringar i en fingerad intervju.

Chefredaktör Thomas Mattsson:
– ”Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd. Expressens ambition är tydlig. I vår ”Kvalitetspolicy” slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt… men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.”

FRÅGA: Expressen har med ditt mångåriga goda minne medverkat till en säregen publicitetsskada riktad mot Erik Enby. Utan fakta och med hjälp av hörsägen. Är det mediaetiskt okej att placera en bild från en person intill en dömd våldtäktsman alldeles oavsett personen inte har ett dugg med artikelns innehåll eller den dömda våldtäktsmannen att göra?

Thomas Mattsson: – ”Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling”, konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar.

FRÅGA: Om det är uppenbart att ni gjort fel och mycket allvarligt kränkt en person varför låter ni då artikeln ligga kvar?

Thomas Mattsson: – Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.

FRÅGA: Nedanstående artikel publicerad 2009 anmäldes medelbart till PO. PO avfärdade anmälan vilket visar att PO inte håller måttet och artikeln ligger fortfarande 2019 på Expressens webbsida!
Vad gör man om inte ens PO fattar vad mediaetik är?

Thomas Matsson förstår inte frågan …

Expressens klandervärdiga och oetiska kombination har anmälts till PO pressens opinionsnämnd flera gånger men har avfärdats.

Thomas Mattsson du har som chefredaktör i Expressen bedrivit ett mångårigt drev mot Erik Enby med lögnen som vapen. Dan Larhammars pådrivande roll är klarlagd. Ert oetiska sätt att placera bilder intill kränkande och ovidkommande rubriker illustreras nedan.

Lägg märke till att artikeln handlar enbart om läkaren som begått våldtäkt. Han jämställs i artikeln med en bild av Enby. Artikeln nämner dock ingenting om Enby som kompletterar behandlingar med hälsokost som visat sig framgångsrik och som hjälpt många även allvarligt sjuka.

Nu är Thomas Mattsson sparkad. Men Expressenmedarbetare till Thomas Mattsson försvarar honom med näbbar och klor. Det visar att rötan och det moraliska förfallet i hEXPRocESSEN kvarstår.

Börje Peratt

Expressendrevets journalister mot Dr Erik Enby
Expressenmedarbetare som legat bakom angreppen mot Erik Enby är bl a:
Thomas Mattsson, Expressen, chefredaktör
Patrik Micu GT/Expressen
Carl V Andersson, GT/Expressen
Maria Hellström, Expressen
Therese Aronsson, Expressen
Jimmy Fredriksson, GT/Expressen
Björn Lidén, Expressen
Markus Hankins Expressen
Marie Hebelius Svahn, Expressen
Roland Johansson Expressen
Tomas Carlsson, Expressen
Thomas Bergsell, Expressen
Tina Harr, Expressen
Magnus Hellberg, Expressen Kriminalreporter