”Facebook förrädare av demokratin!”

Posted on 4 oktober, 2021

2


Facebook är förrädare av demokratin, menar visselblåsaren Frances Haugen som under söndagen den 3 oktober 2021 erkände sig vara källan till den stora dataläckan från företaget den senaste tiden rapporterar Dagens PS Länk

Tidigare har Eva Råbergs sista inlägg på Facebook fått stor spridning. Hennes missnöje mot det sociala nätverket har legat och pyrt länge: ”Jag har tröttnat på dubbelmoralen. Jag är less på att det är ok att lägga ut en hårig pungkula men inte en kvinnlig bröstvårta” skriver hon. Men det var en särskild händelse som gjorde henne riktigt upprörd och fick henne att protestera.

– Det var definitivt en grej som fick det att rinna över till slut. När FB-sidan Flyktinganläggningskollen Göteborg som listar adresser till flyktingboenden (varvat med musik på temat ”mordbrand”) dök upp var vi många som anmälde den. Med tanke på att människor faktiskt går och tänder eld på hus, där det bor människor som har flytt för sina liv, är en sådan sida i bästa fall provocerande och i värsta fall direkt farlig. Vi var många som rapporterade den men alla fick samma svar – att den inte strider mot Facebooks ”gemenskapsregler”, berättar Eva Råberg för Resumé (1 nov 2015).

Under söndagen 3 okt 2021 identifierade den tidigare Facebookmedarbetaren, Frances Haugen, 37, sig själv som källan till den stora mängd dokument från Facebook kallad ”Facebook files”. Dessa dokument visar hur företaget struntat i hur FB-anställda varnat för psykisk ohälsa bland tonårstjejer, människohandel och våld mot minoriteter [och flyktingar]. Visselblåsaren Frances Haugen tar det dock ännu längre – och menar att Facebook är förrädare av demokratin.

”Vinst framför säkerhet”

I en intervju med ”60 minutes” berättar hon om hur hon blivit oroad över vad hon sett hos Facebook när hon arbetade där fram tills i maj 2021, då företaget upprepade gånger satte sitt eget intresse före det allmännas.

Som produktägare på företagets team för ”medborgerlig integritet”, där hon arbetade i nära två år, hade hon tillgång till mängder av dokument som visade hur ledningen under Mark Zuckerberg struntade i varningar om hur företagets produkter skadade människor.

”Jag har jobbat på ett gäng sociala nätverk och det var väsentligt sämre på Facebook än vad jag hade sett tidigare”, säger hon i intervjun. Haugen har tidigare arbetat på Google, Pinterest och Yelp.

”Facebook har, om och om igen, visat att det väljer vinst framför säkerhet”.

Hon bestämde sig för att göra något åt saken, och kontaktade organisationen Whistleblower Aid som hjälpte henne komma i kontakt med journalister och toppolitiker från båda de stora partierna i USA.

Presidentvalet avgjorde för visselblåsaren

Visselblåsarens dokument som först publicerades av Wall Street Journal visar bland annat att chefer på Facebook vetat om negativa konsekvenser som deras plattformar har på vissa unga människor – men låtsats om att problemen inte existerar. WSJ rapporterade till exempel om ett internt dokument som visar att 6 procent av tonåringar som har självmordstankar i USA kan spåras till Instagram (som ägs av Facebook).

Men för Haugen var efterspelet till presidentvalet i USA 2020 det som fick bägaren att rinna över. Hon säger att Facebook identifierade risker i sin algoritm som visade desinformation om valet, och adderade säkerhetssystem för att reducera risken. Efter valet kom dock beskedet att teamet skulle läggas ned.

”Så snart valet var över stängde de av dem eller så ändrade de inställningarna till vad de var tidigare för att prioritera tillväxt framför säkerhet.”

”Och det känns verkligen som ett förräderi mot demokratin för mig”, säger hon.

Bara några månader efter att Facebook stängt av säkerhetssystemet miste fem personer livet när USA:s parlamentsbyggnad Kapitolium stormades. Dåvarande presidenten Donald Trump ställdes inför riksrätt för att ha uppmuntrat till stormningen genom att utnyttja bland annat Facebook. Trump blev sedan avstängd från Twitter.

KOMMENTAR

Mina erfarenheter av Facebook är att FB sedan 2020 agerat med censur på allt som kritiserar Covid. Varje ord som antyder vaccin är rödlarmat och förbjudet. Nyligen skrev jag ordet Vaxapartheid i anslutning till Vaccinpass. Det ordet var förbjudet.

Facebook har också fått mycket hård kritik i USA-senaten för sin inskränkthet. Så då är frågan vilka som köpt upp Facebooks lydnad? Antagligen har alla de miljarder som rullat in varit oemotståndliga och förvandlat Zuckerberg till en remarkabel ”girig gris.”

Jag antar följande hypotes: Det finns ett antihumanistiskt konglomerat av kommunism-fascism-monopolkapitalism och globala läkemedelsbolag som nu styr världen, alla massmedia och även sociala medier.

Jag kallar detta konglomerat Hydran. Den utgör en främmande fientlig makt som nu också ockuperat Sverige. Man har resurser att korrumpera medier, politiker och ledare i myndigheter och organisationer i akt och mening att prångla ut och injicera ett extremt farligt gift som felaktigt kallas vaccin. Det är en illegal massbesprutning med experimentella doser som ännu inte ens är godkända av statens Läkemedelsverk. Förutom astronomiska intäkter för läkemedelsbolagen finns en för allmänheten dold agenda. Den går ut på att få kontroll över stater och befolkning och tvinga på människor återkommande injiceringar livet ut. Effekten blir att detta slår ut människans normalt starka immunförsvar.

Att Lärarförbundet, professorer, lärare, sjuksköterskor, politiker och medier öppet sviker alla barn och unga och uppmanar dem till att lydigt injicera giftet är en katastrof för inte bara demokratin utan för befolkningen. Dylika experiment var vad Nazisterna sysslade med och de förbjöds efter andra världskriget.

Mängden lagar och regler som nu trampas ned av förrädarna och medlöparna till hydran torde slå alla rekord.

Börje Peratt

Svenska Folkdomstolen kan du ge din röst och tala om vad du tycker om hur myndigheter, medier och ledande personer i Sverige har agerat.

Posted in: Facebook, Folkdomstol