SVT tuffar på i VoFs spår

Posted on 23 oktober, 2016

3


Idag söndag har SVT i nyheterna och på TEXT-TV rapporterat hur man med dold kamera ”avslöjat” felaktiga påståenden om naturmedel.

Problemet är att varken reportrar, Mikael Grill Pettersson och i studion Åsa Avdic, eller experter har klart för sig vad de undersöker. Det blir ett effektsökeri som luktar Vetenskap och Folkbildning lång väg. Så här inleder TEXT-TV känd från att ha varit den värsta förvillaren under den påstådda svininfluensapandemin (Nej det var aldrig någon pandemi bara en Hoax).

Erbjöd hälsokost mot alzheimer. Personal i flera hälsokostbutiker, som SVT besökt med dold kamera, hävdar att naturmedel som gurkmeja och kokosolja hjälper mot alzheimer – trots att det är olagligt att påstå det.
I mer än hälften av de 30 undersökta butikerna uppges att något eller några av preparaten hjälper mot sjukdomen.

Vi känner igen retoriken och tillvägagångssättet från VoF -initierade angrepp på alternativ och naturmedicin. Lägg märke till ordval: bestört, beklämd.
Jag kan känna mig bestört över hur en nyhets-redaktion i Public Service gång på gång ägnar sig åt att rapportera det som Vetenskap & Folkbildning talar om för dem att göra. Vad vet dessa så kallade journalister med dolda kameror om det område som de ska låtsas undersöka? Jag blir än mer beklämd då en forskare som anses vara expert och som dessutom belönats inte har koll på elementära framsteg och nya rön inom sitt område.

Genombrott i Alzheimersforskningen, SVT Nyheter

Klicka på bild för förstoring

Klicka på bild för förstoring

svt-gurkmeja

 

 

 

 

 

 

Har dessa reportrar koll på rönen om Alzheimer som deras kollegor presenterat? Vet dessa reportrar att det finns naturmedel som kan minska infektionsväxt och som därmed kan vara gynnsamt mot exempelvis Alzheimer?
Inte ens den tillfrågade ”experten” tycks ha koll på läget. De följer Larhammars och VoFs instruktioner som i praktiken är pseudoskeptiska, dvs fördomsfulla och okunniga. Att dessa reportrar inte ens har koll på sina egna kollegors rapporter är milt uttryckt pinsamt. Gurkmeja gav effekt mot Alzheimers, SVT Nyheter.

TEXT-TV fortsätter:

Professor Lennart Minthon, som är en av landets ledande demensexperter och hjälpt SVT att utforma de frågor som ställdes under testet, blir bestört när han får resultatet.

-Jag är fullständigt beklämd. Man måste kunna ställa krav på personalen.

Lennart Minthon berättar också att man genom åren haft förhoppningar om att hitta medel mot alzheimer också bland hälsokostpreparat, men att inget ännu visat sig hålla vid kliniska studier.

– Jag har bett Lennart Minthon redovisa dessa studier och vad de har gett och återkommer med hans svar om han har några.

Minthon fortsätter:

Och även om hoppet finns kvar, så är det i dag inte tillåtet att göra påståenden om effekter på Alzheimers för något av de preparat som finns i en normal hälsokostbutik.

Där har du fel Minthon man kan definitivt informera om ”beprövad erfarenhet.

När SVT Nyheter konfronterar butikernas ansvariga med de olagliga påståendena visar det sig att flera inte känner till hur hård lagstiftningen är när det gäller påståenden i butik.
-Har vi inte yttrandefrihet, frågar en ansvarig.

Naturligtvis får man inte utlova några garantier om goda effekter av en naturmedicin. Men man får diskutera ”beprövad erfarenhet” och redovisade vetenskapliga studier. Att Minthon och TEXT-TV påstår detta vara olagligt är att föra TV-publiken bakom ljuset.

Börje Peratt