Larhammars maktdemonstration!

Posted on 14 december, 2015

2


Fuglesam sluddrar i TV

Artikel på DN Debatt ”Homeopatiska produkter kan inte kallas läkemedel” 10 dec följer på en lång serie inlägg från Dan Larhammars penna under de senaste 10 åren. I detta fall ser han till att bygga upp stöd genom att få med sig ett antal kollegor från vetenskapsakademin. Detta handlar inte om homeopati utan om en maktdemonstration.

Som forskare behöver man inte tro på att något fungerar för att forska på det. Det är en del av vetenskapens grundbultar. Dan Larhammar har på olika sätt iscensatt nedgörande attacker mot homeopati och han går så långt att han ignorerar en donators tydliga viljeinriktning (Zetterlingska fonden) om att forska på och föreläsa i homeopati på Uppsala Universitet där han verkar.

Dan Larhammar har ansökt om medel för teman som istället går mot donatorns önskan. Han upprepade samma beteende då han gav stöd för att sänka Osher Centrums inriktning på forskning av komplementär medicin.

Larhammars har således aktivt förhindrat forskning som går emot hans egen världsbild. Jag har belyst detta pseudovetenskapliga handlingssätt i några artiklar vilket gör att Larhammar tackar nej till intervju med mig rörande hans ansvar för förföljelsen av läkaren Erik Enby.

Larhammar anför som orsak att jag har skrivit om VoFs aktiviteter rörande homeopati såsom då Fuglesang påstods göra ett självmordsförsök på homeopatiskt sömnmedel I Almedalen och där Fuglesang i direktsänd TV-debatt med trötta ögon sluddrade sig genom sina inlägg.

Video: Christer Fuglesang sluddrar efter homeopatisk överdos

Eftersom jag själv var tveksam till homeopati fick detta uppträdande mig att undra över om homeopati ändå kunde fungera.

Jag kontaktade Larhammar för att få besked om detta försök hade någon vetenskaplig design. Det visade sig att så inte var fallet. Istället utsattes min person för nedgörande kritik på Vofs forum för att jag ställt frågan.

Min fråga innehöll också undringar över varför man stoppar forskning på homeopatiska produkter. Varför gör Larhammar allt för att förhindra sådan forskning som en gång för alla kan klargöra om homeopati fungerar eller inte?

DN Debatt har inte tagit in denna kommentar till artikel ovan. Vilket i och för sig inte förvånar då DN i många år undvikit att ta upp allt som luktar kritik mot VoF och Larhammar.

Börje Peratt

Välkommen till min mediala värld

 

2 Responses “Larhammars maktdemonstration!” →
2 Trackbacks For This Post
  1. Maktdemonstration — Humanism & Kunskap

    […] skrev en kommentar, ”Larhammars maktdemonstration!” till artikel på DN Debatt ”Homeopatiska produkter kan inte kallas läkemedel” 10 dec. […]

  2. Dan Larhammar lurar Metros läsare | Börje Peratt - Debatt

    […] förena sig med andra. Vi har sett det förr och ett annat exempel har jag belyst i debattartikeln ”Larhammars maktdemonstration” (14 dec […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s